Popjunkien

Aztek, navajo eller ikat? Allihop.

Ordet aztek har inte bara fått ett uppsving tack vare Wordfeud. Det är också ett samlingsnamn av flera på det mönster som har en liten revival just nu. Eller ja. Ett samlingsnamn av flera samlingsnamn på flera mönster.

För några veckor sedan köpte jag ännu en kjol. Inne på Urban Outfitters fanns mängder av plagg i liknande mönster och jag frågade tjejen i kassan vad de brukar säga. Aztec sa hon, på engelska. Men de senaste månaderna har jag hört så många varianter att jag kände det var dags för en grundlig efterforskning.

Gick tillbaka till moderskeppet, dvs ASOS, för att hämta in bevis. Och det visar sig att ett plagg som exempelvis det här går att hitta med så spridda sökord som aztec, navajo, ikat, mexican, och peruvian. Vi talar alltså om mönster som liknar varandra – men en kulturell och geografisk skillnad som sträcker sig från Indonesien till USA, från mellanöstern till Mexico. Hur DET hänger ihop historiskt kan man läsa om t ex här.

Och vad kan vi dra för slutsatser av detta? Tja, att de som taggar upp sökorden hos ASOS är cyniskt smarta, att modebranschen som så ofta är rätt enkelspårig och att jag som konsument är lika blasé inför mönstrens historia.

Men från och med nu är vi i alla fall lite mer upplysta. Väl?

Dela: Facebook  Twitter 

1 kommentar till Aztek, navajo eller ikat? Allihop.

  1. Nu är vi mer upplysta och hey, jäkligt snygg kjol :D

Kommentera