Popjunkien

Lucka 4. Berätta om någon du beundrar.

Min mamma fick barn (mig! win!) när hon var 20 år och födde sedan tre till fram till 28. Mellan barnafödandet och hemmaföräldraskapet jobbade hon i kvinnofällejobb: vårdjobb, hemtjänst, nattjobb, industri. Samtidigt som hon administrerade allt pappersarbete i jordbruket. Och tog sig an fosterbarn. Och renoverade det stora huset.

Man kanske kan säga att mamma gjorde allt i ”fel” ordning. Fick barn tidigt, flyttade till en annan stad för att starta familj på en stor och gammal bondgård och fortsatte föda barn i stället för att tjäna pengar. Men med mitt vuxna perspektiv ser jag att målet var ungefär detsamma, bara det att hon kom dit via en annan väg.

När jag var 12 år* började hon plugga på högskolan. Fortfarande med lika många järn i elden. Men hon pendlade Eskilstuna-Örebro i flera års tid innan hon fick sin socionomexamen och började jobba. Därför kan jag minnas både den tid som var innan vi hade ekonomisk trygghet och yrkesmässig stabilitet i familjen, och nu, efter.

Jag beundrar min mamma för att hon har lärt mig nästan allt jag kan. T ex att sy och hemmabygga, hur man placerar pengar, hur man ringer myndigheter, att baka, ta bort knepiga fläckar, hur man tar hand om ett barn, hur man köper bil, hur man bokar en sistaminutenresa och hur man bäst dissekerar en Flashback-tråd. Ett kritiskt förhållningssätt och ett praktiskt handlag.

Jag blir både skrämd och förväntansfull när jag tänker på att JAG ska vara den där allvetande källan för mina barn. Att Bobo 27 år** ska ringa hem till mig och bara ”hur många grader ska jag tvätta den här gardinen i?”. Men då lovar jag att jag kommer känna mig trygg nog att plocka fram den informationen från min kunskapsbank av nedärvd Ingela-smartness.

* Då var hon alltså var en 32-årig fyrabarnsmamma. Dvs ett år yngre än jag är idag. Jag brukar tänka på det ibland när jag tycker det är ”lite jobbigt” att vara yrkesarbetande tvåbarnsmor.

** eller 33. Jag ringer till mamma flera gånger per månad i olika praktiska ärenden. Inte så mycket hushållsstuff som typ… bankärenden och för att reda ut olika relationsband mellan folk hemifrån.

På bilden: mamma och pappa (som jag beundrar fasligt mycket också) i en bilderbok som Levi gillar. Den gjordes när Bobo var liten, vilket gör att den även innehåller bilder på min syrras förra kille och en hund som dog förra året.

Dela: Facebook  Twitter 

3 kommentarer till Lucka 4. Berätta om någon du beundrar.

  1. aino skriver:

    Vad fint skrivet…

  2. Veronica skriver:

    Men åh, vad fint!

  3. Gabbe skriver:

    Så himla fint! Kram

Kommentera