Popjunkien

Tänkte mig en Benjamin, valde en Bobo

Jag har en kollega som heter Nils. Han är cirka 32 år gammal. Jag vet ca tre bebisar som också heter Nils, och de är ju då 0 år gamla.

Häromdagen frågade jag den vuxne Nils om han noterat att hans namn verkar vara lite av ett trendnamn. Han konstaterade torrt att ja, men det var minsann inte så trendigt på skolgårdarna på 80- och 90-talet när folk gärna rimmade Nisse med, ja ni vet.

Och sedan dess har jag tänkt på det där med namntrender. När man var liten var Nils och, exempelvis, Britta jättefula namn. Fina namn var Benjamin och… Mikaela vet jag att jag gillade ca 1990. Idag tycker jag att Britta är kanske det vackraste av dem alla. Nils är väldigt speciellt och liksom… rakt på något vis. På ett positivt sätt. Benjamin och Mikaela? Njae.

Det sägs ju att varje generation väljer namn som var populära ungefär tre generationer tillbaka. Nu har ju mina egna barn inga generationstypiska namn, men jag ser ju runtomkring att det stämmer rätt väl. Dagens småbarn har lite 20-talsnamn sådär. Alva, Elis, Edit, Ivar. Fina!

Så även om utveckligen varit positiv hittills oroar jag mig för den tydliga gången i namntrenderna. Risken är ju rätt stor att dina och mina barnbarn kommer heta Kjell-Åke eller Britt-Marie.

(namninlägg är alltid svåra att skriva för att man kan trampa på ömma tår. Om du heter något av namnen ovan och känner dig utpekad, ta inte åt dig, det är dina föräldrars fel).

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Tänkte mig en Benjamin, valde en Bobo

 1. aino skriver:

  Jaa…Jag ville ju heta Jill,..Kallade mej så i tonåren…

 2. Rebecca (admin) skriver:

  Fint ju! Fanns en Jill på Bobos dagis faktiskt, apropå exemplen ovan.

 3. Sandra skriver:

  Min plast-storasyster bor i Årsta (eller flyttade nyss) och hennes dotter heter Jill. Hennes lilla son heter Lexx. Kanske samma Jill!?

 4. Rebecca (admin) skriver:

  det är samma :) Hälsa så gott, vi saknade henne när hon flyttade!

Kommentera