Popjunkien

Amster och Malmqvist svarar på frågor

I Svenska dagbladet finns två frågekolumner om nöje, en om tv dit man kan mejla frågor som ”när kommer den och den serien tillbaka i Kanal 5″ och en om musik där man kan få veta vilken trummis som spelade med det bandet på den plattan. Svarar gör veteranerna Harry Amster och Stefan Malmqvist.

Precis som med sexspalter som har bäst före datum (som jag bloggat om här) tycker jag att det finns något direkt kontraproduktivt med en frågespalt om nöje. I gårdagens tidning frågade signaturen Filmvetaren om det är sant att Trent Reznor spelat i en film tillsammans med Michael J Fox. Stefan Malmqvist kunde då berätta att jo, så är det och Joan Jett var förresten med i samma film.

Om man nu är filmintresserad och uppenbarligen har tillgång till mejl och/eller svd.se – borde man då inte ha IMDB som självklar husgud? Eller åtminstone försökt googla sig fram till svaret? Att mejla in sin fråga och vänta på svar känns ju så ”ge mig, ge mig” att man svimmar.

Det finns två tänkbara förklaringar:

1) Kolumnen fördummar tidningens läsare. ”Jag mejlar och frågar Amster om Desperate housewives så slipper jag nöta på fingrarna i onödan”. Vänta nu, om du skriver ett mejl så har du ju använt fingrarna jättemycket mer än om du googlat två, tre ord.

2) Kolumnens läsare är redan dumma. Eller åtmistone lata och oföretagsamma. Jag ser precis samma mönster här i bloggen i bland (obs! sällan!) när jag får mejl och kommentarer som säger saker som ”kan du mejla mig mer info om den och den”. Fast jag är ung vill jag svara: har du hört talas om ett uppslagsverk?! Alternativt: googla!

I fallet ”när kommer nästa säsong av serien X” tycker jag dock att Harry Amster fyller en funktion genom att vara en förlängd arm till tittarservice/pressavdelningarna på kanalerna. Ni som någon gång försökt ringa en tv-kanal vet vad jag pratar om – vissa kanalers tittarservice brukar ha telefontid mellan 13.30 och 14.00 på onsdagar jämna veckor.

Det händer att jag i min bloggresearch försöker få tag på extra information. Lättast att kontakta och mest lyhörda är SVT och TV4, sämst är TV3 (ni vet kanalen med hemsidan som gud glömde). Nu noterar jag att de börjat blogga, rätt roligt dessutom, ska bli intressant att följa!

Dela: Facebook  Twitter 

1 kommentar till Amster och Malmqvist svarar på frågor

  1. Henriok skriver:

    Helt rätt! Bra spanat. ”JFGI” har blivit ett standardsvar i mitt värv.

Kommentera