Popjunkien

Mina shoppingfavoriter i New York

Hörni, det är ju lite B att jag inte skrivit ett endaste ord om hur jag hade det i New York (för öh… två månader sedan). Men här kommer åtminstone den shoppingspaning jag skrev som gästinlägg till Fashionista.

Jag har i samråd med en kollega kommit fram till att den ultimata shoppingupplevelsen i New York är att kombinera dyrt med high street och Manhattan med andra områden. De klassiska shoppinghusen Saks Fifth Ave, Bloomingdales och Macy’s är alla värda ett besök men jag tycker att man bör planera in mer personlig shopping än så också. Trots ett späckat jobbschema var vi otroligt målinriktade i vår shopping och jag kom hem med så mycket vackra saker att jag inte ens hunnit använda hälften än.

Här kommer ett urval platser, utan inbördes rangordning.

1. Broadway
Det krimskrams jag kom hem med, bland annat en guldig klänning, t-shirtar med tryck och plastiga armband kom alla från Broadway (nedanför Houston Street). Som ett sorts Drottninggatan på nåt vis, men där man längst ner i Stockholm handlar vikingahattar köper man på Broadway ”I love NY”-t-shirts i varje gathörn. ”Alla” kedjor finns här – sportbutiker, skobutiker, Urban Outfitters etc. Mest shoppat blev det i vårt gäng på Scoop – en high street-kedja som satsar på både märkesjeans och designerklänningar, men ändå har lite krimskrams. Höggravida Kim köpte supermjuka och stretchiga Genetic-jeans i sin vanliga storlek. Very nice!

Broadway är en (visserligen lång) gata att besöka om man vill komprimera mycket shopping på litet geografiskt område. Härifrån görs också lätta avstickare inåt Soho och NoLiTa där det finns mer (dyra) småbutiker och gallerier.

2. West Willage
Bor man som vi mitt i smeten nära Times Square är det skönt att se lite lägre hus i stället för skyskraporna. Det får man i West Village, området som är odödligt i fashionista-ögon eftersom det är där Carrie bor i Sex and the city. Vi var där precis när körsbärsträden blommade och det var perfekt pittoreskt och småstadsaktigt mitt i allt det stora.

Man måste rätt högt upp på gatan för att komma till guldklimparna, bland annat ligger där flera Marc Jacobs-butiker på rad. T ex en för bara väskor och accessoarer (385 Bleecker St)! I herrbutiken hade just den dagen rea på MbyMJ-gummistövlar och det var typ krig över de rätt fula $5-stövlarna. Vi skämdes och gick vidare för att prova (och köpa!) gudomliga grejer inne på tjejbutiken i stället (403-405 Bleecker St).

Det finns galet roliga grejer längs hela gatan. Särskilt en butik på vänstra sidan som jag inte minns namnet på (förlåt). Jag ville ta med mig allt hem. Men kolla t ex här och här för utförlig Bleecker-info.

3. Williamsburg
Låga hus och snygga människor ser man garanterat i Willamsburg också. Ta dig tiden att åka dit, du blir inte besviken. Längs huvudgatan Bedford Avenue ligger skivaffärer, second hand-affärer och mysiga caféer. Det finns även ganska många ”hål i väggen” med lokalt designade grejer, allt från söta klänningar till tuffa t-shirts.

Vi spenderade en lång stund inne på Beacon’s Closet, den omtalade lagerlokalen fylld med second hand-kläder. Jag hade redan innan räknat med att man i USA skulle kunna köpa begagnade ”mom jeans” med rätt slitning (kolla bästa SNL-sketchen här) och det kunde jag också. Det fanns hur mycket gamla coola jeans som helst. Jag kom hem med ett par perfekta 70-tals-Levis med hög midja och vida ben. Ska bara vänja mig vid Agnetha Fältskog-effekten på rumpan innan jag vågar använda dem ute bland folk. Jag har vågat! Har dem t ex idag.

4. Century 21
Century 21 är det omtalade outlet-stället som ligger precis vid Ground Zero och först tänkte jag inte ens skriva om det men ju mer jag tänker på det så ÄR det värt ett besök. Ge det bara tid och tålamod! Jag tycker generellt illa om outlets – Barkaby Quality Outlet är enligt mig Stockholms tråkigaste plats – så jag kanske inte är rätt person att bedöma ett sånt ställe. Men hur som helst: flera våningar med allt från husgeråd och elektronik till kläääder och väskor. Väldigt mycket fult, gammalt och trist men om man orkar leta hittar man riktiga pärlor. Mina kollegor hittade sjukt fina grejer som jag inte ens såg, så det vittnar ju om att det krävs en shoppinginsats för att lyckas.

Väskavdelningen var absolut roligast tyckte jag. Shoppat: en Calvin Klein-väska och en massa barnkläder till min son. Bland annat hade de fina Junk Food-t-shirts i mini-size!

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Mina shoppingfavoriter i New York

  1. Williamsburg er herlig! Min favorittbutikk i Bedford ave. er Brooklyn Industries, som nå etterhvert har vokst og fått flere ”filialer”, både i Brooklyn Heights og på Manhattan faktisk.

    Century 21 er JOBBIGT; man må virkelig ha tålmod og tid, og helst ikke være der når alle andre er der.. jeg vet ikke helt hvilket tidspunkt som er det beste. Jeg har alltid gitt opp før jeg har nådd trappa opp til andre etasje, så jeg kan ikke uttale meg om avdelingene for klær og sko og sånt, bare accessoirer og parfyme i 1. etasje.

    Enig i at West Village er supert. Jeg liker forresten også secondhandbutikken Screaming Mimi’s på LaFayette/4th str.

  2. Brooklyn skriver:

    Du skrev att du gillar Beacons closet. Har ett annat tips på second hand i Brooklyn nämligen Buffalo Exchange. Gammal butik med stort utbud som inte bara finns i New York City, utan även andra ställen i USA.

Kommentera