Popjunkien

Relationsexperternas pressläggning

En sak jag undrat över i alla år som jag läst diverse blaskor och kvällstidningar: om man skriver till olika experter för råd om t ex hälsan, sexlivet eller antikviteter; förstår man inte då att svaret kan dröja?

Frågan aktualiserades i ett halvnytt nummer av Allas Veckotidning där en kvinna frågade sex- och samlevnadsexperten Lillemor Rosenqvist om råd. Kvinnan var 45 år och använde inte skydd vid samlag, nu hade mensen uteblivit och kunde hon verkligen vara gravid i hennes ålder eller var det ett tecken på att klimakteriet var på gång.

Och det är så dumt! För det första är det väl enkelt nog att kolla graviditeter nuförtiden, kissa på en sticka så vet du på några minuter. För det andra, om hon nu är gravid så har hon ju slösat en massa tid på att skriva till en tidning och vänta på svaret. För det tredje, i väntan på svaret lär det ju den eventuella graviditeten ha avslöjat sig själv på fler sätt.

Det här är applicerbart på nästan alla frågor som ställs i sådana här spalter tycker jag. Bortsprungna katter, knölar i brösten, ”är han otrogen?”-frågor – det är ju bara ett slöseri med tid att sitta och vänta på svar från någon i en tidning. Sök upp en riktig läkare, googla dig fram till svaret eller ställ för sjutton pojkvännen mot väggen!

Pressläggning för vecko- och månadsmagasinen kan ju vara allt mellan 4 och 12 veckor om inte mer. Söndagsbilagorna för kvällspressen lite kortare men där gissar jag att brevskörden är desto större. Så även om man kommer med kanske det dröjer extra länge bara för att ens inskickade fråga hamnat längst ner i en postsäck. Men kanske är det så att det är redaktionerna själva som hittar på frågor för att få ut pedagogiska läxor som den att även äldre kvinnor kan bli gravida här ovan.

Om det inte vore för att jag ska åka bort skulle jag nästan göra ett tidstest. Skriva en fråga till ett antal utvalda tidningar och sedan tajma vem som svarar först (om just min fråga kommer med). Problemet är ju då att jag inte kommer kunna bevaka resultatet, men det kanske ni kan göra åt mig i och för sig, kära läsare?

Dela: Facebook  Twitter 

10 kommentarer till Relationsexperternas pressläggning

 1. sodan skriver:

  alltså inte relationsfrågor eller nåt sånt, men jag mailade faktiskt the one and only magdalena ribbing en gång med en etikettsfråga och lo and behold – hon svarade inom en timme. jag är fortfarande imponerad!

 2. tori skriver:

  håller med, jag har också funderat på det där ända sedan jag började läsa Frida i 12-årsåldern.

 3. nyckfull.net skriver:

  Dom kallas för ‘den dumma massan’. Dom brukar skicka brev till tidningar när de ska klaga på sina grannar också.

 4. Magnus skriver:

  Jaha ja, det är till att ta efter Linda Skugge. Be sina läsare om service… ock ock ock. ;)

 5. Anna skriver:

  Nja men vänta nu, tanken med en spalt är ju att fler ska läsa svaret och kunna använda det i sina liv. Annars – om det är en fråga som verkligen bara är intressant för den som frågar – ger man ju en gratis konsultation som frågaren annars skulle få betala för, tex hos sin doktor.

  När vi hade Svararna på föräldraNätet svarade vi aldrig på frågor som inte var i någon mån allmängiltiga. Däremot gjorde vi så att vi skickade ett privat svar direkt till den som frågat, så att den skulle slippa vänta i flera veckor. Kanske Allas gör så också – jag har ingen aning.

 6. Anna skriver:

  PS Vi hade också en disclaimer som sa att det kunde ta tid att få svar på frågor. (Några av våra Svarare var verkligen dåliga på att svara i tid!) Det tycker jag att alla frågespalter borde ha.

 7. Andreas skriver:

  I de flesta fall handlar det nog mer om att personen som skriver in behöver någon att prata med. En oberoende ”expert” som kan bekräfta eller invalidera det personen undrar över. Förmodligen kan det räcka med att bara få skriva brevet för att på så sätt lätta på hjärtat och samtidigt skriva ut exakt det man känner.

  Alla har ju inte tillgång till bloggar att skriva i..

 8. mams skriver:

  Ja…man minns ju Malenas spalt. När man bad sina barn att inte störa för tidigt på morgonen, och fick till svar hur längt man kommit i spalten!!!!

 9. mams skriver:

  Så med andra ord tror väl ungdomar idag att äldre människor styr sitt sexliv efter en spalt i en tidning. Men äldre personer har andra värderingar i livet som gör att det återspeglar sig i samlivet och gör det mera värdefullt.

 10. Rebecca (admin) skriver:

  tack alla för insiktsfulla kommentarer!

  Och Anna, jag misstänkte nog att det är så redaktionerna resonerar, men ändå. Snigelpostsaspekten i det hela fascinerar – kunskap tar uppenbarligen tid för den som är osäker.

  Andreas: mm, förstår det. Lite som när 11-åringar skrev brev till Bullen. Lite av våndan släppte nog bara brevet lades på lådan.

  mams: fint sammanfattat!

Kommentera