Popjunkien

Lite om TV-hösten 2006

Hösten har redan bjudit på tre stora tv-fiaskon: Menduro, Fling och Miljonärerna. Mycket är redan sagt och att de två första tvångsförflyttades till sämre sändningstider för att sedermera läggas ner är ju ett tecken på att intresset hos tittarna varit svalt. Och nu bantas även Miljonärerna.

Det som förvånar mest är att Kanal 5 som med andra produktioner varit spot on nu saluför något så fel som Miljonärerna. Förhandsinformationen verkade lovande – jag tyckte att den snygga trailern och de pampiga affischerna runtom i stan signalerade något nytt i dokusåpagenren. Hoppades och trodde att det handlade om lite flärd sådär. Om ni inte sett bilderna finns några exempel här och här. Rätt lyxiga va?

Nu har jag inte sett mycket alls av programmet. På riktigt max två minuter här och där, men det lilla jag sett visar att det är samma gamla white trash-samling som bråkar och intrigerar. Inga pärlor, inget guld. Och jag som är lite av en dokusåpakramare i rätt sammanhang är nu helt oengagerad. Den här typen av bråkteve där person efter person röstas ut är alldeles för förlegad. Samma sak med programledaren – för tio år sedan hade Pontus Gårdinger varit en hetis i sammanhanget men nu? Nja.

Fling i TV3 har samma problem. De som är allra gladast i att lämna ut sig själva har blivit alltför stereotypa i dagens TV. Snygga tuttjejen, pumpade spännkillen, den alldagliga feministen som framställs som radikal – vi har kunnat följa dem nästan dagligen i samtliga kanaler sedan Expedition Robinson började för nästan tio år sedan.

Menduro är inte i samma genre men är uppenbarligen ett lika baktungt program. Det största problemet har varit att de byggt ett lättsamt frågeprogram kring kändisar som ingen bryr sig om eller ens gillar. Säga vad man vill om t ex Johan Rabeus, Alexandra Pascalidou och Therese Alshammar men man kan ju knappast beskylla dem för att vara engagerande.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera