Popjunkien

Jag är…

Jag vet inte hur jag ska agera när (oftast) unga läsare tror att inlägg i den här bloggen är skrivna av deras idoler. Det verkar som att många i lunargenerationen missat en viktig del i sin internetmognad. De hanterar visserligen alla program och tjänster bättre än sina föräldrar men något verkar ändå saknas. T ex slutledningsförmåga, tålamod och källkritik.

Det är inte så supervanligt här men jag tycker mig se sånt ofta i modebloggarna. Unga konsumenter som så heeemskt gärna vill ha ett par Cheap Monday-jeans att de liksom inte läser informationen de googlat fram utan i stället ropar ”var kan man köpa de här jeansen??” fast svaret står några blickar högre upp på skärmen.

Konstigast i det sammanhanget måste nog ha varit när två studenter trodde att Anna och Malin ÄR Top Shop bara för att de i ett inlägg skrivit om klänningarna från den affären. Läs här.

Fast nu är det ju inte bara unga som har den där ge mig-mentaliteten. 32-åriga Linda Skugge är ju känd för att göra research genom att låta bloggläsarna leta fram informationen åt henne.

Några exempel från min blogg:
Jag är Daniel Adams-Ray.
Jag är Patrik Kristiansson (!).
Jag är Jenny Silver (syns inte i länken men jag har fått mejl som börjat med ”Hej Jenny…”)
Jag är Martin Stenmarck.
Jag är Bam Margera.

För den som letar efter sin idol på Internet tipsar jag (förutom Google på rätt nivå…) om en bra sammanställning hos Expressen: Kändisarnas hemsidor.

Dela: Facebook  Twitter 

18 kommentarer till Jag är…

 1. Åsa skriver:

  Alltså, det ÄR svårt att fatta hur de tänker. Men sen kom jag på att när jag var internet-rookie trodde jag också liksom lite att det bara var att maila vem som helst och fråga saker på konstiga ställen. Och då var jag nitton.

 2. Åsa skriver:

  Och först nickade jag verkligen för mig själv angående Linda Skugge innan det slog mig att hennes beteende säkert är sjukt påverkat av de som mailar henne. Alltså det blir ju en väldigt otrevlig och ointressant blogg av det men det kanske inte är så konstigt att hon börjar be läsarna om saker när hon säkert har fått femtielva mail om dagen med konstiga requests sen hon fick sin första mailadress.

 3. Maria skriver:

  Vi fick i våras ett mail till bloggen där en tjej undrade om vi inte kunde sponsra ett känt herrmagasins jubileumsfest med ”våra goda ölkorvar”…

  Eh, vi skriver OM mat, vi tillverkar den inte. :-)

 4. Hanna skriver:

  Fast i ett av inläggen har ju faktiskt personen själv skrivit en kommentar. Jätteskumt. Och då syftar jag inte på Bam.

 5. Misanthropique skriver:

  Kommentarerna på inlägget om Bam är ju verkligen… Something.

 6. Britta skriver:

  Alltså – jag har alltid misstänkt att du faktiskt är Bam Margera Reblo. Jag menar – är det någon som har sett dig och Bam i samma rum samtidigt? Nej just det. I rest my case. ;-)

 7. marcus skriver:

  men är du Anna Krzymowska? eller någon annan i familjen?

 8. Anna skriver:

  Precis – samma sak hande Nik, en kompis till mig som blev valdigt poppis pa sin blogg forra aret: http://www.nik.co.uk/?p=65

  En massa engelska fjortisar tycktes ha googlat Leo+EastEnders (da heart throb i den engelska sapan) och fatt upp en post pa Niks blogg som berattade om hur han och kompisen Leo pa Leos fodelsedag hade gatt ut och sett nagon B-kandis fran EE pa puben.

  Kommentarerna ar skitroliga – speciellt de som inte ens har last nagot av bloggen och utgatt fran att det ar en fansida dedikerad till den lilla sapastjarnan, som sedemera blev killed off i serien.

  ”hi i think u r soooooooo buff…” etc etc.

 9. Sabina skriver:

  Samma fenomen finns på Labyrint precis hela tiden. Det mest fascinerande är när besökare skriver på svenska(!) till utländska(!) artister som vi har recenserat.

 10. Mats Andersson skriver:

  Det hände ofta på min kändisfödelsedagssida när man kunde kommentera varje kändis att tjejer (oftast) skrev uppskattande kommentarer riktade till kändisen (som om kändisarna nånsin är inne på den sidan) och ibland får jag mail där de (tjejerna, oftast) frågar efter någons epostadress eller om jag kan vidarebefordra saker, som om jag skulle känna alla kändisar vars födelsedagar jag lägger ut..

  Kändisfödelsedagssidan finns för övrigt på http://www.mats-andersson.se/fodd

 11. Reblo skriver:

  Alla: väldigt intressanta felsökningar!

  Åsa: jag känner igen, för lite så var vi nog alla när Internet kom. Men då visste man ju inte vad det var och hur det funkade. Man kan ju tycka att den generation som växt upp med nätet skulle ha en annan förståelse för vad de ger sig in i.

  Men jag tror nog att de inte penetrar nätet djupare än de sajter de besöker dagligen, typ Lunar och MSN, Aftonbladet.se på sin höjd. Därför kanske de inte alls förstår bloggar, diskussionsforum, rena faktasidor etc i den utsträckning man kan gissa/önska.

 12. carreca skriver:

  Men 95% av kommentarerna på de här exemplen är ju av typen: snacka inte skit om honom/henne, han/hon är vääääärldens grymmaste.

  Det handlar ju nästan uteslutande om försvarstal från fans. Folk som inte tycker att du har rätt att dissa deras idol. Det är ju faktiskt en försvinnande liten andel som verkligen tror att du är den du skrivit om. Så tolkar i alla fall jag kommentarerna, förutom vissa Bam-kommentarer.

 13. carreca skriver:

  Tillägg: jag gillar när huvudpersonen i fråga, kommer och låtsas vara sin egen beundrare som i fallet Louise Edman:
  http://carreca.blogspot.com/2005/11/p-tv_14.html

 14. Reblo skriver:

  carreca: exemplen i inlägget gäller de fem specifika kommentarer jag har direktlänkat till, där folk skriver ”DU är så grym”, ”jag älskar DIG Patrik Kristiansson” etc. Att sen Bam-inlägget har typ ytterligare 70 kommentarer är ju en helt annan diskussion.

  Jag ville komma åt att vissa fans misstar inlägg i bloggen för officiell information från själva idolen. Som sagt är det inte jättevanligt just hos mig men det verkar på kommentarerna ovan som att det förekommer även på andra ställen.

  Att jag tar upp det nu har med Daniel Adams-Ray-inlägget att göra. Den tråden har ju som synes levt sitt eget fansliv de senaste veckorna.

 15. Mallan skriver:

  Åååh, tänk om jag fick ”vara” en kändis… ungdomar blir mest arga över min blogg tror jag ;)

  må så gott!

 16. Stina skriver:

  jag älskar danne a.r jag kommer alltid älska han min 4-ever

 17. stina skriver:

  kan man få dannes msn om nån har den??

 18. nathalie skriver:

  hej ni kan skita i min bror o ge dannes msn till stina för danne vill det

Kommentera