Popjunkien

Grabbsång på Debaser

I fredags var jag + fina vännerna i sällskap på årets sista Allsång på Debaser. Ni känner igen konceptet vid det här laget: som allsången i teve fast med moderna pop- och rocklåtar att skråla till. För en gångs skull kändes inte den 1½ timme långa kön särskild jobbig – efter nästan ett års graviditet och bebisbubbla var till och med köandet flamsigt roligt. De efterlängtade spritzerna gjorde förstås sitt till.

Jag tyckte om allsången lika mycket som förra året, det ÄR ett fenomenalt engagerande koncept att ge ett gäng ungdomar ett sånghäfte och en ursäkt att få skråla. Men jag är sur över att flera av de bästa låtarna i häftet ignorerades och att inte en enda av de låtar vi faktiskt sjöng har en kvinnlig originalartist. Det kan tyckas vara en petitess men jag kan ändå inte låta bli att räkna: i häftet finns 38 låtar. En enda av dem framförs i original av en kvinnlig soloartist (Marit Bergmans ”This is the year) och tre stycken framförs av grupper där åtminstone en medlem är kvinnlig (”Common People” med Pulp, ”Forever Lost” med Magic Numbers och ”Hanging on the telephone” med Blondie). Kvar är 34 låtar av och med män.

Inte så att jag kräver kvotering i nattlivet men det hade ändå varit kul med någon sorts balans. Att allsångsbandet uteslutande består av män är väl en del av anledningen. En annan att allsångens huvudperson Magnus Carlson är ett av landets största Morrissey-fans. En tredje att låtarna i häftet till störst del har ett britpop-tema. Men det ursäktar ändå inte att vi under den dryga sångtimmen sjöng tre låtar med Morrissey. Och när publiken ombads önska en sista låt så blev det hemska ”Kinky Afro” med Happy Mondays utan att någon (vad jag hörde i alla fall) hade ropat efter just den.

Har inte gjort jättelång research men några spontana låtar som jag tycker kunde passa: ”Manic Monday” (The Bangles), vad-som-helst med Madonna men t ex ”Like a virgin”, ”Heartbeats” (The Knife) och ”These boots are made for walking” (Nancy Sinatra). Om det prompt måste vara britpoppiga låtar så kanske ”He’s on the phone” med Saint Etienne hade kunnat funka. Björk kanske är lite väl svårsjungen, men om man funderar några vändor hittar man nog något. Annan svårsjungen men relevant sångerska i sammanhanget är Kate Bush, t ex hennes ”Hounds of love” eller ”Running up that hill”.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Grabbsång på Debaser

 1. Wibjörn skriver:

  Jag var ju där för första gången, vilket kanske gjorde min glädje klart mindre återhållsam än din ( http://wibjorn.webblogg.se/190806165234_allsng_skrlalong.html ).
  Men visst har du en stor poäng. Annika Norlin (Hello Saferide) som var där sjöng ju inte ens hon någon låt av en kvinnlig artist(förutom sin egen).
  Det finns ju en massa motown-girlgroups (”Be my baby” med The Ronettes). ”Venus as a boy” med Björk hade funkat perfekt, och säkert någon PJ Harvey eller nån gammal Pretenders-låt, och Blondie hade ju hur många bra hits som helst.

 2. Petra skriver:

  Åh! Jag var där förra fredagen och köade också i dryga 1,5 timmar! Det var supertrevligt i vår kö också! Har aldrig varit på allsången förrut, gillar inte ens indie-musik men hade det asroligt! :-)

 3. Rymdkatten skriver:

  Mer Madonna åt folket!

 4. karolina skriver:

  kasst! dessutom är hanging on the telephone från början gjord av the nerves, som vad jag vet endast bestod av män.

 5. anna skriver:

  jag tänkte också på det faktiskt.

  det skulle vara roligt att höra magnus köra en björklåt. (eller kate.) ooo. men jag skulle förmodligen svimma då.

 6. Hanna skriver:

  Håller med om att det är kasst med så få damer i häftet. Finns väl inte så mycket tjej-indie iofs. Men när det gäller låtarna så har samma häfte använts under hela säsongen och de har sjungit sig igenom hela häftet. Mig veterligen är det bara en sång som sjungs om och om igen…hade den på hjärnan flera dagar efter förra besöket! ”There is a light that never goes out….” Shit vad härligt! Jag längtar till nästa säsong!

 7. Tove skriver:

  Genus i populärkultur. Vilket uppslag för en avhandling!

Kommentera