Popjunkien

Ola, Sebastian, Agnes

Snacka om att Idolfebern ger namnproblem hos skivbolagen. I år har fler Idol-deltagare än ”någonsin” (två säsonger) gjort en sorts karriär efter avslutat program: på listorna syns Ola, Sebastian och Agnes. Gemensam nämnare för de tre är förutom deltagandet i sjungtävlingen att alla losat sina son-efternamn (Svensson, Karlsson, Carlsson) sedan de blev artister.

Som varande en gammal ex-Carlsson kan jag relatera till att man i ett artistnamn vill undvika att inkludera ett efternamn som är så tydligt mainstream och liksom bara vanligt. Samtidigt tycker jag det är lite sorgligt att ”fulnamn” inte får vara kvar medan namn som Winnerbäck, Räisänen, Serneholt eller Salo (för att ta axplock hur senaste Trackslistan) så självklart kan vara med. Salos låtkompanjon Robyn är ju ett annat exempel på artist som inte bara droppat ett Carlsson utan även bytt stavning på sitt förnamn för att funka.

Visst, det är bra mycket enklare att minnas en Lars Winnerbäck än en Lars Andersson (Stockholms vanligaste namn), men det vore lite fint med artister som hette vanliga saker och nöjde sig med det.

Dela: Facebook  Twitter 

8 kommentarer till Ola, Sebastian, Agnes

 1. jessicab skriver:

  Fast Ola Salo hette Ola Svensson först men tyckte att Svensson inte var så häftigt. Då tog han sitt förnamn baklänges och la till S från Svensson. Voila – Salo.

 2. Magnus skriver:

  Ja, man kan ju fråga sig vad det är som gör ett ensamt Ola hetare än Ola Svensson. Sedan finns det ju undantag som nöjer sig med sina vanliga namn, t.ex. 2xMagnus Carlsson. Det är kanske så att det inte duger med ett ensamt och dessutom vanligt Magnus.

 3. Reblo skriver:

  Jessica: att jag glöööömde det, tack för klargörandet!

  Magnus: 3 x Magnus Carlsson, om man räknar serietecknaren också, eller du kanske inte räknade med Barrbadoss-Mangarn förstås. Minns apropå ert namn ett roligt tillfälle när Will Ferrell var med i Letterman och pratade om sin son som heter just Magnus. Han och hans svenska fru valde det för att det skulle låta lite krigiskt sådär, ”I am the one they call Magnus” ropade han ut över publiken med sån där myndig röst.

 4. Imma skriver:

  Hette inte han som ledde Voxpop i tidernas begynnelse också Magnus Carlsson? Eller är det samma kille som serietecknaren? Eller så minns jag helt fel.

 5. Reblo skriver:

  det stämmer, även om han heter Karlsson med K :)
  Han är idag ngn sorts chef inom media, tidigare MTV och SBS Radio, nu ev. på TV4.

 6. Magnus skriver:

  Reblo: Eeh… *harkel* såklart det var serietecknaren jag menade. Jag har ingen aaaning om vem den där Barbados-Magnus är som du pratar om, jag lyssnar inte på dansband.
  Skönt att höra att ens namn uppfattas som mäktigt på andra håll i världen iallafall. Låter lovande inför min USA-lansering.

  Ola Salo är ju dessutom ett sånt där fiffigt palindrom.

 7. Reblo skriver:

  ah, jag hade missat den universella känna-till-regeln, att man bara får kunna namn på artister man gillar. Därför har jag aldrig hört talas om Thomas Di Leva t ex, eller någon hiphopare i hela världen. Vad ÄR förresten ens genren hip-hop? Aldrig hört talas om :)

 8. Hanna skriver:

  Haha, älskar sånt:

  ”Jag har ingen aaaning om vem den där Barbados-Magnus är som du pratar om, jag lyssnar inte på dansband.”

Kommentera