Popjunkien

Har DN rippat Carrecas text?

Nu ska jag vara lite pretto en stund.

Läser Carrecas inlägg om hur DN på Stan till synes har kopierat ett av hans blogginlägg. Och läser man texterna så är det svårt att inte tycka att det är exakt vad som hänt.

Och jag tycker att det känns rätt beskt faktiskt. Klart det är roligt att bloggar blivit en sådan källa till inspiration, men det är inte okej att originalskribenten inte får den cred som sig bör. Jag har inte sett så tydliga bevis av ripoffs från min egen blogg men har hört att det förkommit några gånger. En tjej med en rätt stor blogg berättade nyligen att en av hennes bloggreflexioner dykt upp ordagrant i ett magasin någon månad senare.

Jag tycker det är lite orättvist att de medier som sitter med fasta läsarskaror, fasta löner och what have you rippar saker rätt av utan att berätta var de hittade informationen. För om de skulle ha hämtat inspiration från någon cool och alternativ tidskrift utomlands ifrån skulle vi garanterat fått läsa det i texten bara för att. Eller om någon etablerad/namnkunnig tyckare sagt något i saken först.

Men det ska också sägas att hela det tyckande som pågår bland bloggar och mer traditionella tyckare ger en viss bloggstress. Jag kan snubbla över en intressant händelse som jag vill kommentera men innan jag får tillfälle har andra bloggare redan gjort det roligare och bättre än jag tänkt. Då brukar jag oftast låta bli att skriva min grej, det kan kännas så tafatt när det redan är behandlat. Jag tror att den inspirations-sfär som ”vi” rör oss i är rätt snäv. Så visst är det inte helt otroligt att samma tankegångar dyker upp på många olika ställen samtidigt: i fikarummet, på någon blogg, i en kvällstidningskrönika. Men just så ordagrant?

Någon som är journalist får gärna rätta mig om jag har fel men är inte källhänvisning ett… krav? Minns historien om när en skribent på DN (!) plagierade New York Times.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Har DN rippat Carrecas text?

  1. tori skriver:

    mjo… men visst handlar det om upphovsrätt? man kan fritt citera, men måste ange källa? jag har tyvärr inga källor till just det i närheten, heh, men jag är rätt säker på det.

  2. Skrubben skriver:

    Nog har jag för mig att även det man kallar för ”citaträtten” har sina begränsningar och sina förutsättningar, bl. a. att det måste utan vidare framgå att det är just ett citat. Att ta ett stycke text från någon och bara kopiera in det i sin egen text är inte citat, det är plagiat. Och det behöver ju inte vara något särskilt långt stycke innan det blir väldigt svårt att tro på att två personer ungefär samtidigt skulle ha lyckats formulera sig exakt likadant…

Kommentera