Popjunkien

Skånsk studenthybris

SVT ska sluta sända ”I vårsolens glans” som tydligen är ett program som varje år visar Lunds studentkör som b la sjunger ”Längtan till landet”.

- Det kommer att bli en storm över hela landet. En så genuin sak som studentsång i Lund den 1 maj kan SVT bara inte ställa in, säger den tidigare boktryckaren och Lundapolitikern Per-Håkan Ohlsson till Sydsvenskan (enligt Resumé, men jag hittar inte samma citat i originalartikeln).

Om han nu sagt så tycker jag att vi sett ett tecken på en klassisk studenthybris. Klart att en lundapolitiker tycker att det är skandal men jag vågar gissa att inte så många andra bryr sig. Stormen över hela landet kommer utebli. Studenttraditioner, ordensgrejer och andra ritualer är nämligen endast viktiga för de inblandade själva. Just därför är det studentikosa något som i de flesta fall är begränsat till 1) en särskild tidsperiod i personers liv eller 2) ett visst geografiskt område t ex Lund eller Uppsala.

Visst är det stämningsfullt med vårsång men varken sådant eller midsommardans från Dalarna har särskilt stort underhållningsvärde. Desto bättre då att SVT väljer ut godbitar från de senaste 50 åren och gör en kavalkad. Då lär vi ju ändå få se samma låtar men de allra bästa versionerna av dem?

Sen tror jag det kan bli ett rätt trist teveår när alla pengar ska läggas på riksdagsvalet och de stora sportevenemangen som OS och VM. Jag gillar iofs tillfällen då det är sport på teve dygnet runt, men riksdagsvalet… snark.

Dela: Facebook  Twitter 

5 kommentarer till Skånsk studenthybris

 1. Karin skriver:

  Fast jag blir genuint ledsen när jag läser det där. I min familj var Lunds studentsångare en tradition av nästan samma kaliber som Kalle Anka på julafton. Då hade för all del båda mina föräldrar läst i Lund, men det var 25 år sedan, och jag har fortsatt att följa programmet även senare, utan att någonsin själv varit student i Lund.
  Det är ju på tok för lite manskör i tv redan som det är! :)

 2. Reblo skriver:

  Jag har fortsatt fundera på detta sedan jag publicerade inlägget och tar faktiskt tillbaka det där om att midsommar i Dalarna skulle vara på samma nivå av icke-underhållning. Det stämmer ju inte, för körsången ÄR ju stämningsfull medan ringdans kring en midsommarstång inte är det.

  Men jag tycker inte det spelar någon roll om programmet skildrar 2006 års uppsättning av kören eller ”best of” de senaste 50 årens sjungande. Och vad jag förstår är sändningarna tillbaka nästa år igen, när OS, VM och valet är avklarade.

 3. Storasysterns skriver:

  När jag läste ditt inlägg fick jag en kall klump både i magen och i halsen. Fick snabbt springa bort från datorn för att lägga mig ner och dricka ett glas vatten. Har nu kommit tillbaka och försökt få tillbaka andningen i normalläge igen. Har läst inlägget om och om igen, men det verkar inte bättre än att jag fick rätt redan vid första läsningen. Det ska alltså bort? Vet inte riktigt vad meningen med mitt liv är längre…

 4. malte skriver:

  Man tycker ju att det ju egentligen inte är så fasligt synd om de traditionskrävande tittarna, iom att de faktiskt sätter in en repris…
  Stormandet över att man måste tvingas se FÖRRA årets inspelning av ”Vintern rasar” kan tänkas bedarra hyfsat fort…

 5. Henrik skriver:

  Det handlar mer om SVT:s uppdrag att spegla olika saker i vårt samhälle och att det ska finnas något för alla. 30 min körsång är ingenting mot all sport det blir i år. Traditionen att sjunga in våren är en minst lika god tradition som att visa fotbolls VM.

Kommentera