Popjunkien

Hejdå medieflödet

Åh jag älskar det australiska medieflödet. En sorts obalans mellan kändisfixering, egenkärlek, sport och allmänna nyheter som är helt fantastisk att följa. Jag skrev ett långt inlägg om det för fyra år sedan.

I början av den här resan präglades nyhetsintaget av översvämningarna i Queensland, så klart. Vi satt dygnet runt och följde nyhetsrapporteringen och senare hjälpinsatserna. Och nu sitter vi uppkopplade heltid igen för att följa en annan naturkatastrof: jordbävningen i Nya Zeeland.

Frånsett väderkatastroferna har den största nyheten så här på slutet av resan varit – och jag skojar inte – att Liz Hurley kom till Melbourne för att ligga med en blonderad gammal cricketspelare vid namn Shane Warne. Han ger den nedlåtande termen bogan ett ansikte (= ett hår). Medierna bosatte sig utanför Warnes hus för att följa flirten som eskalerat via Twitter och i en veckas tid hade alla en åsikt om mediebevakningen. De flesta var liksom what the fuck?! – men många lapade i sig de många uppdateringarna med glupande aptit.

Jag kommer sakna det här i all sin galenskap, blandningen mellan djupt allvar och rent bullshit. Ett axplock:

mX – Melbournes variant av Metro. En otrolig lättviktare som delas ut i slutet av dagen, inte början. Alltid ett helt uppslag Hollywood-goss, och sen bara smånotiser om annat som hänt, t ex upproren i Mellanöstern.

Melbourne Age – har jag bloggat om tidigare vet jag. Den ger mig allt det mer fördjupande som mX inte ger. Men att läsa broadsheet-format utan häftklamrar – jag hade glömt hur man gör.

Questions and answers – ett sorts Ring P1 fast i tv. En panel av politiker och företrädare för olika intresseorganisationer svarar på tittarnas frågor. Kompletteras med en Twitter-hashtag där kommentarerna lyfts in i rutan #qanda. Måndagens program går nog till historien tror jag, med sina rasistiska frågor och svar angående bl a båtflyktingar och extra beskattning pga översvämningarna.

Mediawatch – ett tjugominutersprogram på public service-kanalen ABC som varje måndag summerar medieveckan. Lite som P1:s Medierna men mer av tryckfelsnisse-karaktär.

På tisdagar har vi kollat Gordon Ramsay. En hel serie av Ramsay’s Kitchen Nightmares – ”elake” kocken – som vi inte sett tidigare. Rekommenderar särskilt förrförra veckans program från Sheffield när en slags Paul Weller blev programmets hjälte. Sök på Great British Nightmare – The Runway Girl.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera