Popjunkien

Den snälle kocken

Undrar om rubriksättaren till Elake kocken (måndagkvällar i SVT1) verkligen tittat på programmet. Kocken är ju inte ens elak! Kanske ett tecken på svensk svordomsrädsla och konfrontationsovana?

Programmet går ut på att engelske stjärnkocken Gordon Ramsay besöker restauranger på ruinens brant. Genom att rättframt coacha kockar, serveringspersonal och ägare försöker han rädda business för syltor som ofta är riktigt illa ute. Och visst, Ramsay är känd för att svära mycket och ha ett hett temperament men i programmet (som heter Ramsay’s Kitchen Nightmares i original) är han sympatisk, metodisk och faktiskt rätt ödmjuk.

Han har ju trots allt ett ärende och det är att försöka vända restauranger som drivs av engelsmän med dåliga tänder och fel karriärval. Må så vara att han ibland ryter till, men oftast är genomsyras hans insatser av omtanke. I kvällens avsnitt var Ramsay märkbart chockad över att den alkoholiserade kocken fick föras till sjukhus, förra veckan tröstade han hjärtligt den unga ägarinnan till en restaurang på dekis.

Jag har aldrig sett den svenska versionen av programmet – Melkers krogakut - men konstaterar att det namnet i alla fall gör konceptet mer rättvisa än Elake kocken.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Den snälle kocken

  1. Ängeln skriver:

    Visst är det så! Jag fastnar framför det gång på gång. Han låter illa men verkar vara genuint snäll och omtänksam. Vilket kanske inte var tanken. Men han är ju rak och säger sin ärliga mening. Kanske det som anses vara elakt?

  2. SW skriver:

    Jag har inte heller sett programmet, men har en gissning: Ett försök att spinna på ”Nakna kocken”. De ansvariga på SVT försökte alltså, enligt min hypotes, hitta en liknande ”[adjektiv]-kocken”-titel också för detta program. ”Het-temperamenterade, men även sympatiske, metodiske och faktiskt rätt ödmjuke kocken” fick väl ratas.

Kommentera