Popjunkien

Översvämningsrapport

Vi har tack och lov inte påverkats alls av översvämningarna här i Queensland. Men det märks att vi är extremt nära katastrofen, därför skriver jag några rader om det som händer.

Bilarna i Toowoomba som jag bloggade igår kommer vara ett bestående minne av katastrofen. Det är omöjligt att ens försöka förstå kraften i vattenmassorna. Jag har sett vissa klipp säkert 100 gånger nu men jag kan ändå inte greppa att bilar far omkring som plockepinn, böjer sig runtom brofästen och liksom smulas sönder. Att hela hus med människor i lyfter från sina fästen och flyter iväg med våldsam kraft.

Några andra intryck, av många många, jag kommer att bära med mig från de här dagarna är:

Restaurangen Drift i Brisbane som flyter iväg och krossas mot en bro. Under dagens nyhetssändningar har det rapporterats om att floden för med sig allt du kan tänka dig: containrar, kylskåp, husdjur. Någon sa att det är en vattenmängd motsvarande 4 års förbrukning för hela Brisbane som nu ska passera genom dammen Wivenhoe och flodsystemet på två dagar.

Suncorp stadium i Brisbane som nu ser mer ut som en simbassäng än en gräsplan.

Queenslands politiska ledare Anna Bligh som är samlad och informativ, men med tydligt personligt engagemang i katastrofen. Jag inbillar mig att hon är för Queensland-borna vad Lottie Knutsson var för svenskarna under tsunamin. Minst två gånger har jag grinat till hennes presskonferenser.

Det är för övrigt en intressant och nyttig lärdom att följa rapporteringen i svenska medier när vi nu befinner oss i närheten av stormens öga. Man märker att mycket i en nyhet hinner filtreras, förenklas och missuppfattas medan den färdas över världen via olika nyhetsbyråer. Bara ett exempel är den här artiken i Aftonbladet. Det är ingen våg som sveper in över Brisbane, som det var i Toowoomba i förrgår, utan översvämningar till följd av höga vattenflöden och kontrollerade utsläpp från dammen.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Översvämningsrapport

  1. Bengt skriver:

    Jag haller med dig angaende svenska mediers bild av denna situation. Bor ocksa i Brisbane och jag har haft alla vanner och hela slakten i Sverige oroad da de tror att vi ska bli bortspolade av en 8 meters tsunami, sedan ska damm vaggen spricka. For att inte tala om alla krokodiler, ormar och hajar som simmar runt. ;)

  2. Rebecca (admin) skriver:

    ja precis!

Kommentera