Popjunkien

Vi som hämtar ”sent” på dagis*

Läser i DN och hos alltid lika fantastiska Rebecka Edgren Aldén om hetsen om att hämta tidigt.

Jag har dåligt samvete för några få saker i mitt föräldraskap, så klart, annars vore jag väl övermänsklig. Men dagis är inte en av dem!

Jag tror att barn mår bra av att vara på dagis, jag tror framför allt att barn mår bättre av att vara på dagis än att umgås med stressade föräldrar. För det är ju i realiteten vad som händer när man går tidigt (i alla fall när man jobbar på kontorsjobb). Man hämtar ett barn (som inte vill gå hem) och står sen i någon lekpark och pratar med jobbet i mobilen. Hellre då låta både barn och vuxna göra klart sina dagar på respektive ställe, och sedan stänga av och koppla ner och ha vardag ihop på riktigt.

Det stora problemet är med att hämta ”sent” (våra normala dagisdagar är 09-16 – det senaste vi haft som hämtningstid är 16.30 – vilket alltså inte är sent utan innebär att vårt barn skulle kunna gå längre) är inte relationen till sitt eget barn. Det är i stället det faktum att alla andra hämtar så jävla tidigt att ens barn riskerar bli ensamt kvar. En gång när hämtningen drog ut på tiden blev vi kvar i kapprummet till kl 17.00 (jag säger ju det, barnen vill inte gå hem) och då stod personalen redo att låsa hela stora dagiset efter oss när vi gick.

* låter som en Facebook-sida haha.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Vi som hämtar ”sent” på dagis*

 1. Johanna Ö skriver:

  Men är att hämta kl 16 att hämta sent? Alltså inte enligt normen som ju är fucked up utan hur ni tänker? Varken jag eller D är färdigjobbade kl 16 om dagarna. Visserligen inte 16.30 eller 17.30 heller, men mer i alla fall. Åtminstone så att vi med gott samvete kan säga det.

 2. Blogoholic skriver:

  Jag har inte själv barn men det här låter ju underligt. Varför inte anpassa efter föräldrarna & barnen?
  Men det kanske r som så att personalen ska hämta sina ungar … tidigt .. tja, vette faan men intressant iakttagelse.

 3. Rebecca (admin) skriver:

  nej just, jag tycker vi hämtar ”sent”. 16 verkar vara den allra vanligaste tiden faktiskt, vilket funkar för oss som har nära till dagis och där pappan har flexibla arbetstider men tänk om man var tvungen att åka tvärsöver stan?! :-O

  Jag tror att Bobo skulle palla till 17 minst, men det är liksom inte ett alternativ när alla andra redan gått hem. Nästan ”alla” jag vet har gått ner i tid för att kunna hämta på dagis vid 16.

  Jag gick själv långa dagar på dagis och minns de tidiga och sena stunderna som de allra mysigaste, när man fick vara ensam med personalen.

 4. Johanna Ö skriver:

  Jo, blev bara lite förvirrad, för jag fattade inte först om du tyckte det var sent eller ej, för 16 blir ju lätt den där ”jobba bakom ryggen på barnet”-varianten. Skitsvårt. Tänker lite på det nu när vi snart ska sätta tageögren på dagga.

 5. Ewa skriver:

  Vore det inte för ”” runt sent skulle jag bli tokirriterad på dig med motiveringen att det är just den inställningen som gör att folk blir stressade för att de måste ha barnen på dagis minst 8-17 +- lite extra tid för att ta sig till och från dagis. Förstår alltså att du menade just ”sent”. 9-16 är ju ganska lyxigt.

  Vår unge går på dagis typ 7.30-16 varje dag och många gånger känns det som att hon är där jämt jämfört med andra barn, eftersom flera av de andra går kortare dagar + är mer eller mindre lediga alla lov. Om jag skulle jobba alla de timmar jag borde jobba skulle hon gå minst en timme längre, men nu skarvar jag (hurra för årsarbetstid!) så att hon ska slippa det. Hon älskar dagis och skulle nog egentligen inte bry sig om hon var där en timme längre. Jag vill absolut inte få dåligt samvete för att hon är på dagis mycket (i jämförelse med andra då) och oftast får jag inte det heller. Hon trivs, vi trivs, personalen är bra. Skulle personalen göra nåt dumt, typ tvinga på henne overall och köra ut henne i väntan på oss (vilket jag hört att de gjort på andra dagis i stan) skulle jag förmodligen inte tycka att allt var tip top…

 6. Rebecca (admin) skriver:

  där är du inne på ytterligare en aspekt: att alla är lediga på loven?! Också en norm som medelklassföräldrarna hittat på själva tror jag. Jag har ingen lust att slösa semesterdagar/föräldradagar på att valla runt ett aktivt barn som helst vill leka med sina kompisar. Jag måste jobba och de betalda lediga dagarna måste (?) ju sparas till sommarloven.

  Vi tänkte ha Bobo på dagis i mellandagarna men då sa personalen att han var den enda (!) av 14 (!) barn som skulle vara där då. Så då gjorde vi som alla andra och var hemma.

  (och så känner jag att jag måste disclaima: vår situation är ingen att basera en diskussion på. Vi har så himla fördelaktig uppdelning iom att min man jobbar kvällar och börjar kl 17 varje dag, och just nu är pappaledig. Urbra för saker som VAB och dagishämtning, USELT när det kommer till helt andra saker. Jag vet att vi är ett undantag – jag har t ex nästan aldrig behövt vabba. Men det betyder så klart inte att jag inte ser och bryr mig om missförhållanden i dagisfrågan och rollfördelning i familjen ändå)

 7. anna n skriver:

  Det där att 16 anses vara sent stressar mig skitmycket. Har inga barn än, men hoppas att det blir så inom ett år eller två. Fattar dock inte hur vi ska lösa det iom att vi pendlar båda två och även om vi går ner i tid båda två och växla med hämtning/lämning skulle dagisttiderna bli ca 8-16 (eller 7.30-17 om jag ska vara realistisk). Argh. Och egentligen vill jag inte ens gå ner i tid (skulle ändå få jobba 100% – för mindre lön och sämre pension).

Kommentera