Popjunkien

Ryssvärme och spanskt högtryck

Hela sommaren har det talats om ryssvärmen och idag skriker Expressens löp att det är ett spanskt högtryck på väg till Sverige.

Det fascinerar mig att medierna vill geografibestämma vädret så hårt. Betyder det att vi kan hålla en hel nation ansvarig för att vi svenskar snart kommer svettas som grisar (igen)? Kanske.

Men den största frågan är ju vad som gör den spanska värmen så exklusivt spansk? Förmodligen är det så att något i luftströmmar eller annat gör att vädret uppstår just där, men det är ju mycket roligare att ifrågasätta Spaniens roll som väderproducent.

För spanskvärmen måste ju passera säkert 5-6 europeiska länder innan den är framme i Sverige. Och Spanien är ju till ytan mindre än exempelvis grannen Frankrike. Hur kan då vädret vara mer spanskt än franskt? Och ska den inte byta namn ännu en gång om den stannar i Danmark nån dag?

Och om Skåne drabbas av värmeböljan först så tycker i alla fall jag att högtrycket kan anses vara etiskt svenskt innan det är på plats hos mig här i Stockholm.

Men det säljer väl inte lika mycket tidningar att konstatera att SVENSKVÄRMEN ÄR HÄR IGEN.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera