Popjunkien

Okej, så jag är gravid. Vilka mammakläder måste jag ha?

Inte är det en storblommig tunika i alla fall. När jag för fem år sedan insåg att jag var gravid gick jag raka vägen till Åhléns City och köpte en brun omlottunika med blommor på. Något jag aldrig skulle ha tagit på mig innan dess, och inte använde sen heller.

Nu skrattar jag åt det men då skämdes jag: hur kunde det bli så fel? Jag tror dels att man har en föreställning om att gravid = gravidkläder. Dels blir man helt handlingsförlamad när man inser hur fula mammakläder faktiskt är.

Mitt råd är att handla lite i taget för att ta reda på hur just ens egen kropp förändras under graviditeten. I den första trimestern har du ju ingen aning om hur stor du blir på slutet, och du får bara dåligt shoppingsamvete om du har garderoben full av dyra oanvända mammakläder på slutet.

Men några basdetaljer kan du köpa tidigt, för du kommer använda dem väldigt mycket under resten av graviditeten:

1. Långa linnen
I första trimestern är mina favoriter de stretchiga som finns på H&M Logg och Gina Tricot. De håller in och formar innan man hunnit få en mage och är också bra efter nedkomst då man vill, ja, hålla in och forma.

När magen blir större funkar det med vanliga linnen i en storlek större eller de jag gillat bäst: ribbade baslinnen från H&M Mama. Oroa dig inte så mycket för bredden – du får plats – snarare är det längden du ska syna en extra gång. Täcker linnet magen ordentligt eller får du ett gravidgällivarehäng därfram?

2. Gravidtrosor
Även här är ledordet hålla in och forma. Ni kanske skrattar nu, men under min nyss avslutade andra graviditet insåg jag det stora (höhö) i att ha bekväma trosor. Den första graviditeten hasade allt, inkl underbyxor, ner hela tiden.

Men när jag den här gången vågade mig på mer tajta saker insåg jag att den bekvämaste passformen och den snyggaste utanpålinjen får man med trosor som gott och väl täcker magen. Alltså så sjukt långt upp att trosa möter BH – då har du minimerat risken (ja, risken) för dubbellinjer.

Jag köpte tvåpack på H&M och Lindex, den bästa sorten tyckte jag var den med spets upptill. När jag hade jeans på mig hade jag oftast undermagentrosor.

3. Gravidstrumpbyxor
Min uniform det senaste året har varit tajt klänning/kjol och svarta gravidstrumpbyxor. På slutet var jag spytrött på lycra i 40 den men det är tyvärr ett nödvändigt ont när man har stor mage på vinterhalvåret.

Även här är H&M bäst tycker jag (men notera: det är bara basplaggen som är intressanta hos dem, allt annat på deras gravidavdelning går bort). De säljer tvåpack svarta och ibland tvåpack olikfärgade. Köp på dig några paket – de kommer att gå åt!

Vanliga strumpbyxor funkar faktiskt också med två olika behandlingar. Du kan antingen vända på dem och stoppa magen i utrymmet avsett för rumpan. Eller köp strumpbyxor i några storlekar för stora och klipp sedan bort linningen. Låt vila under magen. Den här varianten funkade bra för mig, jag bar omammaleopardstrumpisar samma vecka som jag sedan födde.

4. BH
Vilken jag tänker återkomma till under det kommande avsnittet bröstångest.

Okej. Så jag måste ha linnen, strumpbyxor, trosor och BH. Inget mer?

Nej, inget mer.

Under min första graviditet drev jag Grossessan, Sveriges första modesajt för gravida. Den har jag inte tid med längre, men jag har riktigt bra koll på mammakläderna. Så i en oregelbunden liten serie tänkte jag gå igenom gravidklädseln lager för lager, trimester för trimester.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera