Popjunkien

Till smileyns försvar

Det pågår en smiley-fri vecka på Twitter, under hashtagen #nosmiley. Många skriver att det är svårt att klara sig utan sina smileys, andra klagar på attt smileyanvändande ändå är larvigt. Någon tycker det är helt odramatiskt att skriva utan smileys.

Jag undrar, i det här sammanhanget och andra, är smileys verkligen så illa att man måste vara för eller emot?

Om man måste välja sida antar jag att jag är för. Jag tycker nämligen smileys kan behövas i vissa sammanhang. Oftast i sms, twitterinlägg eller (faktiskt!) i jobbmejl där tonen behöver nyanseras. Aldrig eller väldigt sällan i en löptext här i bloggen, för att nämna ett exempel.

Enligt mig finns två etikettregler för smileys:

a) Ge inte smileyn för många attribut. Ögon och mun räcker gott och väl, och då finns det två ögon att välja mellan och lessen eller glad mun. Den sneda munnen kan också funka. Men näsa är överflödig, och tunga. Den ”fräcka” smileyn :-P är inget för någon att befatta sig med. Huu, jag hatar den när jag tänker efter.

b) Men den enda smileyn som är helt förbjuden, enligt lag, är den som är den automatiska smileyn här i wordpress. Den är så ful så jag vill gråta. Jag gör ett undantag och använder den en enda gång här och nu, för att ni ska veta vilken jag menar:

Tips! Om du bloggar i wordpress kan du med en enkel manöver bli av med den här vidriga smileyn.

Gå till panel -> inställningar –> skrivinställningar –> formatering
Klicka ur rutan som säger “konvertera :-) och :-P till bild-smileys”

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Till smileyns försvar

  1. Louise skriver:

    Och jag som använder :P rätt ofta… Men har nog inte tänkt på den som fräck, utan mer lite retsam. Jag tycker den passar bra när jag vill ha något mer än bara :), men ändå inte flirten ;).
    Jag använder också smileys i jobbmail, men då är det alltid :)!

  2. erika skriver:

    jag läste nyligen i nån tidning för språklärare, ett läsarbrev undrade över om man kunde säga att smileys är skiljetecken, eller om man måste sätta punkt efter, svaret var att nja, egentligen inte, man behöver ett litet tecken efter. =). jag tycker att det ser ut som en finne eller dregel eller mat som fastnat på hakan. fram för smileyn som skiljetecken!

  3. Agneta skriver:

    Bra skrivet inlägg! Jag ogillar verkligen smileys i blogginlägg och allra helst i form av gula små gubbar! Det förstör helhetsintrycket, gör att texten inte får chans att flyta, och så gillar jag inte när folk talar om för mig när jag ska skratta eller le.

    Och här fick jag kväva en impuls att sätta ett likamedtecken och den där symbolen som sitter på samma tangent som 9:an!

  4. Bokstävlarna skriver:

    Åh, tack för att du förklarade hur jag får bort de där hemska automatiska wordpress-smileysarna! Jag har tänkt flera gånger att jag ska leta runt och kolla hur jag får bort dem, men det har aldrig blivit av. Och ändå har jag irriterat mig på varje kommentar med en smiley i, mest för att de där smileysarna förstör radbrytningarna så att texten ser helt skum ut…

  5. Rebecca (admin) skriver:

    härligt att kunna vara till hjälp i en sån här livsviktig fråga! Håller med dig om radbrytningarna.

    (här hade jag gärna avslutat med en smiley, den hade definitivt passat in)

  6. Aino skriver:

    Hahaha…sitter och tittar på ett program med en ”karl” i en skjorta full med Smileys…Ich sterbe…

  7. Agneta skriver:

    Jag använder aldrig smileys i inlägg, men däremot ofta i kommentarsfältet.
    Och de gula gubbarna borde förbjudas…

Kommentera