Popjunkien

Brevet från Lillan

Läser i Expressen att Jonas Gardell skickat ett brev till någon som han skällt på i programmet ”Stjärnorna på Slottet”. De andra deltagarna får kommentera hans beteende och då kryper det fram att Kjerstin Dellert också skrivit ett brev till den utskällda kvinnan, för att… jag vet inte varför egentligen.

För det första.

Det fascinerar mig något otroligt att de använder brevet som budbärare i en sån här situation. Och att Dellert som värsta skvallerbyttan lägger sig i grälet mellan två andra och skriver ett EGET brev. Brev! Det ska väl vara en stjärna i ett slott för att ta till den typen av korrespondens.

För det andra.

Jag har också fått ett brev av Jonas Gardell. Jag var femton och kände mig sådär tonårsaktigt träffad av hans böcker och den scenshow jag sett på Stadsteatern i Eskilstuna. När vi skulle skriva ett arbete i svenskan valde jag att skriva om honom. Problemet var ju att det inte fanns lika mycket information om honom som säg, Strindberg (det här var innan Google, kids), så jag hade rätt lite stoff att bygga på. Tills jag kom på att jag skulle prata med förlaget. Jag satt inne i ett telefonbås i lärarrummet och pratade med någon som jobbade med honom. Inom några dagar kom ett paket på posten med lite foldrar och blandad info. Och ett brev som började ungefär ”Hej Rebecka (sic). Roligt att du finner det mödan värt att skriva om mig…”

Min lärare var så imponerad av min driftighet och den efterföljande rapporten att jag fick en 5:a i betyg. Samma lärare sänkte för övrigt min femma i SO till en fyra med orden ”du får ju en femma i svenska nu i stället”.

Dela: Facebook  Twitter 

5 kommentarer till Brevet från Lillan

 1. rutan skriver:

  Jag misstänker att det var samma lärare som gav mig en 2:a i SO (trots femmor på proven) med orden ”du är nonchalant och så märker du ord”. Bogg I’ll never forget you!

 2. Rebecca (admin) skriver:

  haha, bra gissat, men fel! Honom hade vi bara i matte.

  Samma lärare som din syster inte vågade rappa på finlandssvenska om så jag ”blev tvungen” att görat.

 3. annalin skriver:

  Alltså, jag fick ett sänkt betyg i ett NO-ämne en termin i högstadiet (fysik tror jag) med ”trösten” att jag nu fick en femma i biologi!
  Det var ju inte snittet det handlade om. Det var min skräck att inneha en TREA!

 4. rutan skriver:

  S*v Mm L*******m (och lärarna är tjysta mot tjejer och killar på tisda och torsda och de snackar oordbajs Mm oordbajs…) Har beaten på hjärnan emellanåt. Är inte helt hundra på texten dock. Men jag nynnar ändå glatt vidare…(…när jag läser i klassboken så blir ja förbrüllad av alla de siffror som vimlar och krüllar Mm krüllar…).

 5. Bondhustrun skriver:

  Jag skrev också till Gardell när jag var i den åldern! Jag fick ett vykort tillbaka där han skrev nåt snällt och nåt drygt. Hahah.

Kommentera