Popjunkien

Spotify-hetsen

Ett modernt mysterium kring Spotify är ju invites-hetsen. Nu när tjänsten är lanserad i en betalversion finns det väl ingen anledning att flåsa kring gratisversioner av tjänsten?

Särskilt inte som det är i välbeställd mediemedelklass som alla tjatar om att få detta gratis. Nog har vi råd att betala en hundralapp i månaden för att få tillgång till allt det goda? I popjunkievaluta är det lika mycket som två öl på krogen eller en H&M-topp i prisklass två.

Spotify är alltså livestreamad musik via webben, gratis eller jättebilligt. Den har i flera år funnits som en beta-tjänst för enbart inbjudna och sedan en tid som en tjänst för alla som kan tänka sig att betala för det. Jag gillar Spotify mycket men får ofta blackout när jag sitter med en tom spellista framför mig. Så som man var med internet där i början, när man sökt lite på Altavista och kollat sin tomma hotmail-låda, vad skulle man göra sen?

Avslutningsvis ett länktips. Via Olle hittade jag den här intressanta frågeställningen: vet folk utanför vår bubbla vad Spotify är?

Dela: Facebook  Twitter 

13 kommentarer till Spotify-hetsen

 1. Hanna skriver:

  Oj, jag hade missat betalversionen. Har väl inte varit så himla pepp tidigare heller men här ska undersökas.

 2. Laskask skriver:

  Linda Skugge skrev någonting om att Spotify borde erbjudas i väntrummet till typ psykakuten eller var det nu var, alltså som något positivt, ett trevligt tidsfördriv. Jag försökte googla men gav upp. Hur som helst: jag visste inte vad Spotify var då, men jag visste inte riktigt vem jag skulle fråga. Nu vet jag och jag kanske borde testa. Har tjurat efter gratisversionen, men du knäppte mig lite på näsan där (tack!). Vem är jag att snåla för fri tillgång till musik?

 3. annalin skriver:

  Det där med blackout händer ju ofta när man har FÖR mycket att välja på.

  Men jag hoppas att spelliste-delandet kommer igång nu när faktiskt allt fler får Spotify.

  Har inte hittat ngt fantastiskt på http://www.spotifyfriends.com/
  eller http://www.spotifylists.com/ men ändå…

  Jag ämnar själv lägga ut nån playlist i bloggen snart. Men man får ju nån slags prestationsångest också.
  Lättast hade varit en playlist med skämslåtar, eller hur, det är dom man klickar fram hela tiden ju…

 4. Jonas skriver:

  Japp, och varför heter det ”invites” numera och inte ”invitations”?

  Jag vet att Spotify har antytt att de vill hålla själva programmet rent från sociala funktioner och erbjuda andra utvecklare tillgång till att bygga t.ex. communities och rekommendationsmotorer, men jag känner verkligen igen ”blackout”-fenomenet och skulle vilja ha en nån slags koppling till t.ex. Last.fm eller liknande.

  Sköna lyxproblem när man inte vet vilken gratismusik man vill lyssna på… :)

 5. stina skriver:

  Jag surade om gratisversion enbart för att jag ville kolla vad sjutton det var innan jag betalade för det (det går ju inte att smygtitta lite först). Sen fick jag en och nu har jag betalat.

  Knappt 100 kronor är det väl förresten?

 6. Andreas skriver:

  Ingen i min umgängeskrets vet vad Spotify, Twitter eller Digg är. De letar musik på youtube och pratar med kompisarna på facebook. Dumsurfa på Digg har de nog inte tid med när de är färdiga med facebook.

 7. Magnus skriver:

  Den där blackouten är jobbig. Jag drabbas också av den när jag loggar in.

 8. Rebecca (admin) skriver:

  kul att se engagemanget i frågan

  stina, det stämmer säkert. Jag blir automatiskt skickad till den engelska sidan på jobbet och där kostar det 9,90 GBP, jag bara gissade det svenska priset :)

 9. Hanna skriver:

  Fast man vill ju gratistesta innan men köper ett konto. Tycker jag.

  Och här får du min favvolista att utgå från: http://open.spotify.com/user/hannak/playlist/6vdw8UKwqSyOxffdpMTnyR

 10. Bisonfredrik skriver:

  Listiply.com är bra att hämta spellistor på.

 11. Astrid skriver:

  Haha jag känner mig träffad via min fejjanstatus. Fast jag har på riktigt inte råd med betaltjänsten, är som student helt luspank fyra månader om året, vågar inte köra något direct debit alls. Om det var möjligt skulle jag ladda hitsen olagligt, men det kan jag tyvärr inte p.g.a galet internetmonopol i min stad. Vår leverantör kom på oss med att ladda filmer och vi fick internet avstängt, och vi kan ju inte byta, så vi har skrivit på kontrakt att de får stänga av permanent om de ser oss ladda ner igen. Huva. Provade att betala ett tag på iTunes men det kändes bara dåligt. Så gratis Spotify är inte idealt, men bra för min (sjukt specifika) sits! Dock köper jag alltid skivor när det är band jag gillar att stödja, haha. Elitist javisst.

 12. Olle skriver:

  spotify är värdelöst :/ last.fm for the win!

 13. Marcus skriver:

  Jag vet mycket väl vad RSS är och har väl använt internet sen 96 eller så. Men jag kan aldrig riktigt se behovet av det för mig personligen. Du å frälste upplys en obrydd.

Kommentera