Popjunkien

Mercury Music Prize

I morgon delas det årliga musikpriset Mercury Music Prize ut i Storbritannien. Priset går till det senaste årets viktigaste skiva och utses av en jury bestående av branschfolk. Bland årets nominerade finns två tidigare vinnare, Arctic Monkeys och Dizzee Rascal. Amy Winehouse är en av de mest segertippade och har varit nominerad en gång tidigare.

Vinnaren kan se fram emot en ordentlig försäljningsökning av skivor. När Dizzee Rascal vann för några år sedan ökade försäljningen med 150% över en natt. När Antony and the Johnsons vann för två år sedan sålde de fem gånger fler skivor än innan. Bara att vara nominerad är nog för att sälja skivor förresten, när indieveteranerna Belle & Sebastian hamnade på Mercurys ”shortlist” över nomineringar för tre år sedan konstaterade de glatt att ”We might actually sell a few records now.”

Jag vet verkligen inte vem jag tycker ska vinna. Jag gillar Bat for lashes video där hon cyklar men är inte nog inlyssnad för att göra ett ordentligt uttalande.

Officiella hemsidan här.
Minipresentation av årets nominerade hos BBC här.
Guardian har lite mer försäljningstatistik.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera