Popjunkien

Den nya…

Okej, lite mer tidningsnostalgi. I senaste fyndhögen hos Stadsmissionen plockade jag även upp första numret av 3NioNio, en kulturtidskrift från 1983 som jag inte visste något om innan och bara vet ytterst lite mer om nu. Den kändes väldigt lillgammal och överkulturig men det kan också ha att göra med att den är 24 år gammal. Enligt ledaren uppstod tidningen efter 2NioNio:s konkurs och man vill bland annat ha en tidning med uppseendeväckande annonser. Någon som var med när det begav sig och kan berätta mer? Chefredaktören var en Niklas Krantz.

Det omedelbara bloggstoffet är självklart framsidan. En bild på en lipande 22-årig Eddie Murphy och så den idag inte så rumsrena rubriken ”Den nya filmnegern”. N-ordsfesten fortsätter inne i artikeln, se en scannad sida här, Murphy kallas för ”den nya filmnegern” inte mindre än tio gånger på två sidor.

murphy1

”Eddie Murphy är verkligen en ny sorts filmneger /…/ En gång i tiden var negrer på film hänvisade till att vara betjänter /…/ och den vita välanpassade negern var född /…/ Det är plötsligt tillåtet att vara neger. Det går till och med att bli rik på det”

De har säkert rätt i sak, Eddie Murphy var något nytt i filmvärlden, men oj så konstigt att se en så explicit terminologi i något som förmodligen var en seriös tidskrift.

Jag scannade förresten en av de där häftiga annonserna. Nämligen den här för Moderna Museet.

moderna

(Klicka för större).

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Den nya…

 1. erikbe skriver:

  Om det är tillåtet att vara neger på film så vill jag också vara det

 2. anna skriver:

  åååh så…
  kan det vara så att det är för att det fortfarande ligger för nära i tiden som gör att man känner sej lite generad?
  för det känns ju lite som att de saknar allt vad självdistans heter.
  men underhållande

 3. Martin skriver:

  Jag tror dom första Arne Anka-serierna var med i 3NioNio.

 4. Jo det stämmer och chefred var Olle Blomkvist och han anlitade Arne Ankas tecknare… och jag jobbade där också ett tag…. numera är Niklas Krantz säkerhetschef på SVT (så kan det gå) och Olle Blomkvist jobbar på nättidningen Realtid… Niklas Krantz var red sekr… jag står under namnet Ann Martinii, som min styvfar hette, numera heter jag det jag heter… blev film om oss också… på SVT Astrid Olsén gjorde den om oss … huvudpersoner var jag och Nina Lekander (jobbar hon fortfarande på Expressenkulturen?). Nina har skrivit böcker precis som jag… mina heter Ett Sekel av Tystnad och Marilyn Monroe Min Berättelse…. annars jobbade jag 18 år på DN och skriver också på Newsmill…

Kommentera