Popjunkien

Skjortkultursspaning 2: Amerikanska sitcoms hjärta bowlingskjortor

(Ett gästinlägg av Svante)

Och på tal om skjortor: Vad är grejen med den aldrig avslutade kärleksaffären mellan manliga karaktärer i amerikanska situationskomedier (kanske rentav tv-serier i stort) och bowlingskjortor?

Innan Michael Richards blev känd som en bindgalen, hojtande rasist var det bowlingskjortan som mer än något annat definierade hans Kramer som ”Seinfelds” trivsamma, spattiga dåre. Och på den vägen är det – vad det verkar helt oberoende från bowlingskjortans stigande och sjunkande värde på mode- och ironibörsen.

Jag vill till exempel minnas att Joey i ”Friends” ofta bar just bowlingskjortor för att understryka sin helylleamerikanska image, och när Tony i ”Sopranos” (visserligen inte direkt en sitcom, men ändå) skulle förvandlas från mördare-cum-slick affärsman till pappa Tony på söndagslunchen är det bowlingskjortan som glider på. För att inte tala om Charlie Harper i ”2 ½ män”, som i varje av de tre och en halv avsnitt jag sett och på massor av promotionbilder syns just i diverse varianter av skjortan.

Man får väl anta att bowlingskjortan ska återknyta till gamla amerikanska värden om ”familjefadern”. Sverige har ju aldrig haft någon vidare bowlingkultur (vi lär till exempel knappast se Martin Larsen, den 27-åriga halländare som blev Årets Bowlare 2006 på några kändispartyn i den närmaste framtiden). Så hur vad skulle en svensk motsvarighet se ut – vilket plagg är svensk situationskomedis bowlingskjorta? Kanske kan man tänka sig typ flanellskjortan (Reine i ”Tre Kronor” eller varför inte Ray Romano i ”Alla älskar Raymond”) som ett alternativ. Eller, eftersom svenska sitcoms alltid haft en förkärlek för socialdemokratiska, gubbiga arbetare; arbetskläder, typ Rena Rama Rolfs spårvagnsuniform eller Gustav Svenssons postisdito. Vad tycker ni? Och kan ni komma på fler sitcoms med omotiverade bowlingskjortor i tid och otid?

Dela: Facebook  Twitter 

9 kommentarer till Skjortkultursspaning 2: Amerikanska sitcoms hjärta bowlingskjortor

 1. Nina skriver:

  Sjukt nog så ser man scrubs lika ofta som bowlingskjorter i amerikanska serier. Jag vill kanske inte gå så långt att upphöja det till en trend, gissar att det handlar mer om funktion men det skulle nog vinna vanligaste-plagget-priset.

 2. Maria skriver:

  TV-serien ”Ed” som gick på femman för några år sedan. Iofs utspelade den sig delvis i en bowlinghall, så det var väl lite mer motiverat där…

 3. andreas skriver:

  fast det handlar ju inte bara om bowlingskjortor utan att de klär sig i ”mesiga” kläder rent allmänt. kan inte tänka mig att många i centrala new york skulle ha på sig de kläder de hade på sig i vänner. förmodligen vill bara producenterna att showen inte bara ska tilltala de coola och hippa i new york men hela landet.

 4. Henrik skriver:

  andreas: Friends hade ju noll New York-kansla. Kunde lika ganrna ha utspelat sig i Denver eller Miluwakee.

 5. emma skriver:

  mm men glöm inte martin timells flanell, han är rättså förtjust i de där skjortorna. för att inte tala om dun/fleeceväst. fast jag gillar att tro på reklamer, så ska jag säga ngn svensk motsvarighet så säger jag blåkläder, iaf byxan.

 6. Finn skriver:

  Jag misstänker att uttrycket ”vad är grejen med” kom till Sverige med Seinfeld (jfr. ståupp-Jerrys ”What’s the deal with”).

 7. Ung tant. skriver:

  Oh my. En till favvo-blogg. Tack!

 8. Steelwheels skriver:

  … För att inte glömma Charlie i ”Two and a half men”, som axlat både Michael Richards och Tom Cavanaughs bowlingskjortemantel.

  Vet någon var man kan köpa bowlingskjortor i Stockholm?

 9. Per skriver:

  du kan köpa bowlingskjortor på http://www.2cool.se

Kommentera