Popjunkien

Så svajar hatten

Kvällstidningsrubrik jag är trött på: ”Så [verb] [känd person]”. Nu senast när Carola firade födelsedag: Så festade Carola (inte samma rubrik på webben som i papperstidningen). Rubriken borde ju innebära att man får ta del av en detaljrik bildkavalkad i exakt hur Carola festade. Drack hon mycket, feströkte hon (igen), somnade hon i en buske, eller vad? Men artikeln i fråga handlar ju mer om ATT hon träffade sina fans på fest.

Annars en väldigt vanlig (och smaklös) meningsbyggnad när det kommer till rubriker om döda. Så dog hunden Lajka t ex. Tänker inte länka till fler makabra exempel än så, men här och här kan man klicka sig vidare till några.

En fras som ”så dog…” är så smaklöst spekulativ och makabert detaljrik på en och samma gång. Borde om något avskräcka från tidningsköp men det är väl tvärtom gissar jag.

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Så svajar hatten

 1. Wibjörn skriver:

  Eftersom människor idag inte får sina nyheter av kvällstidningar – som man faktiskt fick förr – utan av Internet, text-TV och annat, så räcker det inte med att berätta att hunden Laika dog igår.
  Man måste ge något mer, därav det där lilla fåniga ordet.

  Eller så får man göra det extra intressant genom att berätta att det som hände hända inatt.

  Carola feströkte INATT!

 2. SW skriver:

  Wibjörn sa allt jag hade tänkt säga. Ämnet diskuterades för övrigt på Spanarna nyligen med liknande slutsatser.

  Jag kan väl bara tillägga att omskrivningen, så att säga, av ”att” till ”så”, verkligen blir überlöjlig ibland: ”Så gick kändisen X ut med hunden”, typ, eller ”Så dog kändisen Y” (”hjärtat slutade slå” eller ”han slutade andas”).

 3. Mel E skriver:

  Jag tycker att ”Så hemlighöll Birgit Nilsson sin död” eller hur den nu löd, tar priset. :-D

 4. SW skriver:

  Aftonbladet överträffar sig själva idag:
  ”Så plågades Natascha av sin kidnappare”. Är sado-masochister AB:s nya målgrupp?

Kommentera