Popjunkien

Call me on the line

I veckan infördes mobiltefonförbud på markerade vagnar i Stockholms tunnelbana. Något som jag tycker känns superlöjligt, särskilt det där argumentet om att man värnar om de som lider av elallergi. Kan elallergiker ens vistas i tunnelbanan?

Häromdagen satt jag i förbudsdelen av en vagn och det var ovanligt mycket telefonaction runtomkring. Jag noterade säkert sju samtal omkring mig men tack och lov var det ingen som förmanade de som pratade. Hade jag hört något sånt hade jag sjunkit igenom jorden.

Ann-Charlotte Marteus skriver en underhållande kommentar till det hela i dagens Expressen. Läs här.

Ett ögonblicks tystnad lägrade sig medan vi väl alla grunnade över den stora frågan: är det okej att sms:a här, eller ska vi tackla ner henne på golvet och dra i nödbromsen som goda medborgare?

Dela: Facebook  Twitter 

10 kommentarer till Call me on the line

 1. malte skriver:

  de ska tydligen anställa extra vakter som ska hålla reda på tjuv-snackarna. jag tycker det är bra att SL prioriterar de tyngsta problemen. kanske kan de köpa in såna där störsändare de har på kumla?

 2. jenny skriver:

  hörde talas om det här för ett tag sedan och tycker som du att det är helt befängt. de som lider av mobila konversationer på tunnelbanan kan ju flytta till london där det till min förargelse fortfarande inte finns någon täckning på tuben.

 3. Elin skriver:

  Jag fattar liksom inte riktigt skillnaden mellan att sitta och prata med en vän och att sitta och prata med en vän i telefon… Förbudet är ju inte mot prat i allmänhet… Och skulle folk bli mindre störda om jag satt och pratade högt för mig själv än om jag pratade i telefon? Det känns bara så dumt.

 4. Pugh skriver:

  Precis – felprioriteringar! Då kunde de väl lagt projekt-, vakt- och klistermärkeskostnader på att fixa AC (för luktar det inte unket så luktar det svett, i alla fall i rusningstrafik). Eller olja att smörja räls och hjul med – oljudet från vissa vagnar kan garanterat orsaka tinnitus, och är långt mer störande än mobilsnack.

 5. andreas skriver:

  Som Elin säger, vad är skillnaden på att prata i mobil och att prata med en vän (eller sig själv)? Helt obegripligt att detta gått igenom och om jag fortfarande bott kvar i Sverige så hade jag ringt vänner från tunnelbanan i ren protest.

  Här i London så diskuterade de nyligen hur vidrigt det är med folk som är förkylda och snörvlar på tunnelbanan. Jag antar att det kan framstå som äckligt för vissa men det skadar ju ingen annan? Hosta eller att nysa skulle ju möjligen kunna störa folk (och sprida smittan vidare) men att andas in genom näsan borde få vara tillåtet.

  Antar att man ska vara glad åt de här problemen för det visar ju bara på hur fantastiskt få problem vi har kvar att irritera oss över.

 6. Tove skriver:

  Häromdagen åkte vi i förbuds-vagnen. Frågorna är många: Ska man stänga av telefonen? Vad gör man om det ringer till en? Får man skäll? Böter? Hur ska man hantera saken? Ska man blåneka att det är ens egen telefon som skräller och liksom hyscha argt omkring sig?

 7. Jag säger: trotsa förbudet! Det finns inget straff för att bryta mot det. Så även om det kommer kontrollanter/poliser/vättar som säger åt er, fortsätt. De har ingen som helst laglig rätt att göra något. Det här är det dummaste påfundet sedan Centrum för dumhets mot Rasism upptäckte Nogger Black.

 8. Smart Besserwisser skriver:

  Jag måste klaga på det egoistiska beteendet hos många människor idag att tala i mobiltelefon i bussar och tunnelbanor. När jag gick i skolan fick jag lära mig begreppet hänsyn, som innebär att man skall visa respekt för sina medmänniskor. Detta begrepp tycks vara utmönstrat i det moderna Sverige, om man betraktar den oförskämdhet som den allmänna telefonterrorn på de allmänna kommunikationsmedlen innebär. Från mobilisterna får man ibland se den intelligensbefriade kommentaren att om man accepterar att två medtrafikanter i vagnen talar med varandra, så kan man också acceptera mobilsamtal då man ändå blir störd. Detta förtjänar egentligen ingen kommentar, men eftersom de tycks ta den på allvar kommer en här. De tycks mena att detta är en fråga om ja eller nej, att om ett enda ord yttras på en tunnelbaneresa mellan Ropsten och Norsborg så är hela resan förstörd. Detta är naturligtvis nonsens. Det är mängden samtal i vagnen som är störande, 100 ord stör mera än 1, 1000 mer än 100. Om alla ord som yttras till någon som ej befinner sig i vagnen skulle försvinna skulle antalet ord och därmed den sanitära olägenheten, minska med säkert 50%. Samtidigt skulle man slippa alla putslustiga ringsignaler som folk har på telefonerna.
  Om ett telefonsamtal är så viktigt att det måste ringas när man befinner sig på tunnelbanan så kan man kliva ur vid nästa hållplats för att ringa. Är man inte beredd att göra detta är samtalet inte tillräckligt viktigt och kan vänta till dess att man kommit fram till resans mål.
  Att ha telefonen avstängd under resor med kollektivtrafiken borde vara lika självklart som att ha den avstängd i biograf-/teatersalonger, på restaurang, på föreläsningar, lektioner, möten, sammanträden och som gäst i någon annans hem.

 9. Joelbitar skriver:

  Det här var det dummaste jag läst. Om du störs kan väl du gå av vid nästa station istället? Varför ska jag anpassa mig efter dig? Att prata i telefon har väl inget med hänsyn att göra? På vilket sätt störs du? Glömmer du gå av vid rätt station? Skaffa en mp3-spelare och undersök huvudet.

 10. Smart Besserwisser skriver:

  Att tala i telefon har i högsta grad med hänsyn att göra! Varför skall jag anpassa mig efter dig? Om det är så viktigt för dig att tala i telefon så kan väl DU gå av vid nästa station! Eller tycker du att tunnelbanan bara skall vara till för oförskämda egoister? Det finns många som vill ha lugn och ro på väg till eller från jobb/skola. Eller kanske vill läsa något på vägen. Kan du sedan förklara hur det kan bli tystare med en mp3-spelare…

Kommentera