Popjunkien

Mitt i schack

Det här inlägget började jag skriva för flera månader sedan men det har aldrig postats. Idag hände något som fick mig att damma av detta och skriva klart. Häng med:

Det händer att jag stannar på Öppna Kanalen när jag zappar förbi. En slags medborgarproducerad lokalteve, läs mer om konceptet här. Och det är verkligen hemmagjord teve där vissa inspelningar ser ut ungefär som videofilmade julfester från 1980-talet. En stor del av programmen är gjorda av olika minoritets- eller intressegrupper och man kan som tittare ta del av gudstjänster på afrikanska språk, ett program om prostatacancer och ett ganska pretto ”nöjesmagasin” med indievinkel. Det var också i Öppna Kanalen som Filip & Fredrik gjorde talkshow mellan ”Ursäkta röran” och ”High Chaparall”. Iklädda röda pullovrar satt de i en spartanskt möblerad studio och intervjuade pseudokändisar och skojade med studiomannen.

Hur som helst. Jag har några gånger skymtat ett program som verkar göras av ett gäng elevrådsordföranden: Mitt i Schack. Tjejer i strama hästsvansar rapporterar om de senaste nyheterna från den svindlande schackvärlden. När jag såg eftertexterna för första gången insåg jag att programmet görs av en synnerligen schackaktiv familj som heter Krzymowski i efternamn och alla har förnamn som börjar på A. Ytterligare efterforskningar inför en eventuell bloggpost visade att det är pappan som är ansvarig utgivare. Längre kom jag inte då, förrän idag.

Återigen fastnade jag på Öppna Kanalen och en otroligt löjlig rösta-på-mig-film för en kristdemokratisk kandidat vid namn Anna Krzymowska (se filmen här). Det tog ett tag innan jag fattade varför efternamnet känns bekant och när plötsligt en av Mitt i Schack-brudarna dök upp i rutan fattade jag varför – Anna är alltså mamman i schackimperiet! Dottern ”intervjuade” mamman som läste innantill på ett papper utanför bild. Som kronan på verket listar Anna på sin hemsida nio viktiga valfrågor där den viktigaste är – jag skojar inte med er – schack i skolan!

Även schackpappan genomför en valkampanj för KD men nu ska jag inte skriva mer för det här är verkligen ingen politisk blogg.

Dela: Facebook  Twitter 

13 kommentarer till Mitt i schack

 1. Reblo, du är ju fantastisk. Det här var en fantastisk bit kuriosa. Kronan på verket är ju att de kommer från samma land som röstade fram bröderna Konservatinsky … eh, förlåt, Kaczynski.

  Jag har ett stridsrop åt familjen Krzymowski: ”Katolska schackspelande kristdemokrater, UGH!”

 2. malte skriver:

  när Öppna Kanalen hittar sin volymjusteringsknapp ska jag börja titta. program efter program där man inte hör flaska. det blir mycket mimande somalier. den enda som hörs är han i centrumkyrkan, heter han stanley?, han som ler så lurigt men förtroligt.

 3. Hanna skriver:

  Gud vad roligt. Till saken hör att med många typ polska efternamn så heter kvinnorna -a och männen -i. Det är rätt coolt.

 4. SW skriver:

  Hahahaha! Kristdemokraterna! Hahaha!

 5. Aktivisten skriver:

  Rättvisa kommer från vänster, kamrat!

 6. Aktivisten skriver:

  Var finns inlägget? Vågar du inte stå för det du skrivit? Enligt uppgifter är du en 60 årig man som har alltid drömt om att få bytta kön och aldigt vågat.

 7. Rebecca (admin) skriver:

  japp, you got me. Men jag har inte tagit bort något inlägg. Det är ju kvar här uppe!

 8. kim skriver:

  jag diggar mitt i schack-brudarna. deras okontrollerade munnar och brinnande intresses för…schack!

 9. Xx skriver:

  Jag, som börjar närma mig yngre gubbåldern, tycker att de är söta de små leende brunetterna i sina åtsittande lammulströjor.

  F ö är det här old news, Nöjesguiden skrev om tjejerna innan sommaren.

 10. jan skriver:

  Hmm.. Vet inte varför det känns som ett löjligt janne josefssons försök till titta på mig, se vad jag har sett… Det är väl skit samma om mammsen har gjort en dålig film om kd. Poängen är att mitt i schack programmet är väldigt bra! Inte ofta man får se nyheter om schack som är bra och speciellt inte på svenska. Sist jag hörde något som jag tyckte var bra var uno hedins 5min rapportering på radion en gång i veckan klockan 23.55 eleer vad det var för tid… Sen blev det ju inte bättre att det sändes i p1…. Man ville verkligen att folk skulle missa denna sändning :-)

  Nu tillbaka till mitt i schack!

  Ett mycket bra program som jag rekomenderar till allla som gillar schack!

  http://www.mittischack.se/

 11. Isak skriver:

  Chess brudarna e grymma, dem gör programmet helt klart värt att se trots att ja inte är de minsta inresserad av schack.

 12. jas skriver:

  haha såg det idag/sere just nu i Jönköping.

  Mitt i schack är som en egen sekt.

 13. Janne skriver:

  Jag såg det just! Blev nyfiken och googlade, hittade hit.
  Det jag blev mest tagen av var den sanslösa slingan efter programmet.
  Jag stod i rummet intill, hörde bara ljudet, dramatiskt som Star Wars, orkesterstötar och allt. Det måste vara något spännande! Det bara fortsatte, och fortsatte…
  Det visade sig vara eftertexter, ok, lite väl pompöst, men så kan man väl göra. Men sedan gick det på, hur länge som helst, utan att något hände.
  Musiken sa SNART händer det… bom, bom… Till slut tonade det ner.
  Men, som ett sådant där ljus folk sätter i födelsedagstårtor som flämtar och går igång igen kom musiken tillbaka, och den meningslösa eftertexten drog igån en vända till, och en till…
  Helt fantastiskt. Rekord i meninglös pampighet.
  Får de bidrag per minut?

Kommentera