Popjunkien

Speakerdramatik

Det finns en person på Aktuellt (eller om det är Rapport) som jag tror önskar sig ett karriärbyte i smyg. Reportern Thomas Jonasson låtsas nog att han läser poesi och inte nyheter när han gör prator till sina nyhetsinslag. Med raspig och dramatisk röst levererar han meningar med en allt annat än klassisk meningsbyggnad.

Jag har klurat på en bloggpost om honom länge eftersom jag liksom häpnar över det konstiga sätt han levererar nyheter på. I morse fångade jag äntligen hans namn och ett faktiskt klipp, tyvärr inte det mest spektakulära i samlingen men väl ett exempel. Klicka här för morgonens speakerdramatik (klicka på videon ”Ligger klart över EU:s gränsvärden”).

För några veckor sedan rapporterade han om upploppen i Paris och lät som han läste högt ur en tjock lunta dikter. Om jag ska hitta på en typmening så kan den låta ungefär så här (tänk dramatik).

”Ungdomar har samlats för dagens demonstrationer. Demonstrationer som upprör. Upprör befolkningen på Paris gator. En befolkning som…”

Förstår ni? I stället för att lägga in några snygga ”och”, ”men” och ”som” så staplar han huvudsats på huvudsats i oändlighet. Och det är inte det att jag inte gillar det. Tvärtom! Jag tycker nog att hans kluriga rapportering gör att jag lyssnar noggrannare.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Speakerdramatik

 1. Petra skriver:

  Haha! Jag har också tänkt på det!

 2. Henke skriver:

  Killen är ju fan rå-kass.

 3. therése skriver:

  Ha ha, du skriver alltid om saker som jag har gått och tänkt på och trott att jag har varit ensam om att tänka! Underbart klipp, nästan det värsta jag har hört honom leverara tror jag. :)

 4. Emelie skriver:

  Folke Rydén använder sig av nästan samma sätt att prata på. Ganska irriterande ibland, men en frisk fläkt i nyhetsvärlden.

 5. Linda V skriver:

  Han har jag reagerat länge på. Det är tonfallet som är helt galet! Han sjunger och går upp i meningarna när man normalt inte gör det. Att det inte är nån på SVT som säger åt honom!

 6. karin skriver:

  hah. vad lustigt. jag och min pojkvän brukar roa oss med att härma honom lite då och då, han låter ju vansinnig.

 7. Bosse Bowling skriver:

  Att Thomas Jonasson får läsa nyheter över huvud taget är en stor gåta, det enda man gör när man hör honom är att fundera på hur han låter, man hör ingenting av vad han egentligen säger. Finns det ingen protestlista någon stans där man kan skriva på för att kräva hans avgång?

Kommentera