Popjunkien

Vem är det som vallat DINA skidor så dåligt, radiosportskillen?

Men sen en sak till om det här med sportkommentatorer och OS. Det borde vara förbjudet att vara så överentusisastiska som Jacob Hård & Co är. I skidstafetten nyss: ”DET BLIR MEDALJ FÖR SVERIGE, DET BLIR MEDALJ FÖR SVERIGE” och lite senare ”nehej, det blir ingen medalj för Sverige”.

Förra söndagen sände de Radiosporten inne på ICA och någon svensk hade precis underpresterat i skidor. Reportern kunde inte släppa det faktum att personen (Anders Södergren?) inte var lika duktig som de som uppenbarligen tagit medaljer. Han ställde hellre frågor som ”Var det vallningen?” och ”Är du förkyld?” för att liksom desperat hitta ett halmstrå, en liten liten möjlighet att skylla ifrån sig på något annat. Nästan så reportern var mer engagerad än skidsportaren själv. Borde man inte som svensk sportreporter vara van vid halvdana prestationer? Skönt ändå att skidkillen själv svarade helt sakligt och bara ”nej, jag var inte bra nog idag bara”.

Jag tycker att prestationerna gärna får vara okommenterade. Varför ska alla alltid avkrävas en förklaring i sportsammanhang? Det är så OINTRESSANT att se på/lyssna till en rätt ickeverbal sportare som kommenterar en match, någon som muttrar i skägget (eller pratar i falsett om det är Beckham) om någon närkamp. ”Näe vahettere här hade vi ju grym målchangs men missa’n” osv. Ännu värre när någon ber målskytten berätta om sitt mål: ”Näe, vahettere jag fick ju en passning och satte bollen rätt i krysset”. Nähä, är det sant? Vi har ju just sett exakt den manövern tre ggr inkl. repriser.

(Ja, alla sportare börjar sina svar med ett ”näe”. Lite på samma sätt som programledarna i Big Brother påbörjar alla sina meningar med ett ”jaa”).

Men det är väl just i humorsammanhang som kommentarerna blir de guldgruvor de är. Skrattar så jag gråter bara jag tänker på det där klippet när en töntig Peter Forsberg är skitarg på en domare i SM-finalen -94. På sin breda dialekt ropar han något i stil med ”Den där jävla Börje är så kass, jag skulle kunna dra på han en smäll”.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Vem är det som vallat DINA skidor så dåligt, radiosportskillen?

  1. Martin skriver:

    Håller inte med. Att höra idrottarnas egna kommentarer tycker jag är lika intressanta som matchen/loppet i sig. De flesta idrottare ger bra och intressanta kommentarer.

    Undantaget är fotbollsspelare. De har oftare svårare än hockeyspelare/skidåkare/simmare (och övriga) att intelligent reflektera över matchen.

  2. Abe skriver:

    Tycker nog att reportrarna har lika stor skuld till intetsägande intervjuer som idrottarna. Alltid samma fråga – hur känns det?

    Angående frågan till Södergren om vallningen så tycker jag att den var befogad. Vad ska han göra om de andra glider ikapp honom? Sen är det ju naturligtvis inte enda förklaringen till medaljmissen…

Kommentera