Popjunkien

Vem var det?

Häromdagen såg jag en skådespelerska som jag så väl känner igen men riktigt kan placera. Hon har ett lätt maskulint utseende och jag minns henne i lite arga mamma-roller från mina tidiga tonår. Kort, lite lockigt hår färgat i en mörkrödbrun ton. Mörka ögon och fransar, ganska mörk röst. Gissningsvis 45-50 år (nu). Hon har en glugg mellan framtänderna.

Utan att veta mer om henne får jag för mig att hon mest gör ”riktig” teater och att det sammanhang jag minns henne från möjligen är en undantagsroll för teve. Kanske i Ebba & Didrik, Dårfinkar och Dönickar eller Goda Grannar.

Om det var i Ebba och Didrik så kan hon ha spelat Philips mamma. Eller rentav mamman till till E & D själva? Nej, enligt IMDB var det Suzanne Reuter och Marie Chantal-Long i de båda rollerna.

Jag blir galen.

Uppdatering
Det tog nästan fem år innan jag insåg att jag suttit med svaret hela tiden. Den person som signatur ”Jo” tipsade om i februari 2006 är också den rätta: Sonja Hejdeman. Upplösningsinlägget hittar du här.

Dela: Facebook  Twitter 

38 kommentarer till Vem var det?

 1. Anna Krimskrams skriver:

  Tänker på en kvinna som också hade en roll i ”Rederiet”… Ewa Carlsson. http://www.aftonbladet.se/noje/0005/23/rederiet.html

 2. Ellinor skriver:

  Gunnel Fred? Från bl a Dårfinkar och Dönickar och Strul..

 3. Reblo skriver:

  nej tyvärr, ingen av dem. Den här kvinnan är liksom lite mer… arg.

 4. Corn skriver:

  Hon Inga GIlls dotter då? Nu minns jag inte hennes namn. My Holmsten? Nej… hon är kanske för ung.

 5. Karin skriver:

  Inte Janina Berman som spelade mamma Ritva i ”En komikers uppväxt” då?

 6. marcus skriver:

  Beatrice Järås?

 7. Tove skriver:

  Åh, jag vet precis vem du menar! Precis! Men jag vet inte vad hon heter förstås…

 8. Reblo skriver:

  Tack lovely ni för alla förslag, men ingen är den jag tänker på.

  Jag trodde jag kom på det på bussen på väg hem. Bergljot Arnadottir! Men nej, det är inte hon heller: http://daisydoodie.com/

 9. Imma skriver:

  Anette Bjärlestam?

 10. AHå skriver:

  Kan det vara Iwa Boman?

 11. Wibjörn skriver:

  jag funderar på om du tänker på Charlotta Larsson, Erland Josephsons dotter: http://193.10.144.135/(1xrt0tiijte0lta3sdbmrpfc)/Person.aspx?id=110058
  (hittar ingen bild på henne)

 12. Reblo skriver:

  Nej, ingen av de tre sista heller :(

  Ju mer jag tänker på det är hennes frisyr, mörka drag i ansiktet och tandgluggen det mest framträdande. Hon har lockigt kort hår som sagt. Är inte suuuperkänd, men definitivt ett fejs man känner igen från olika sammanhang.

 13. kicks. skriver:

  är det hon från varuhuset? hon som var saras mamma och hette karin?

 14. Reblo skriver:

  nej, tyvärr. ”min” dam är inte riktigt lika fin som marika

 15. Fossil skriver:

  Ann Petrén

 16. Magnus skriver:

  Eva Bysing poppar upp i mitt huvud… Men åldern stämmer inte riktigt. Men om jag gissar på henne så kanske hon försvinner ur mitt huvud iallafall.

 17. Reblo skriver:

  nej, inte Eva och inte Ann. Nyckelord: kort, krulligt, ev. rödbrunt hår.

 18. Pugh skriver:

  Det är hon som spelar Vera Bengtsson i Rederiet väl? Säkerhets-saddot?

 19. Pugh skriver:

  Yvonne Schaloske – nähä, inte det heller.

 20. anni skriver:

  Mona Seilitz från ”Stjärnsmällar och julpussar” ?

 21. Django skriver:

  Jag gissar på att det är Helena Brodin. Ägarinnan till fiket i Goda grannar och sjuksyster i Skärgårdsdoktorn…

 22. Jo skriver:

  Jag tror att det är Sonja Hejdeman. Finns ont om bilder på henne på nätet tyvärr, men här är en (man ser inte gluggen dock): http://www.stadsteatern.stockholm.se/medverkande/medverkande.asp?id=88

 23. Ida skriver:

  Oh, den var bra! Fan, jag har funderat jättelänge på vem det kan vara. Trodde att inlägget skulle dö ut utan svar på frågan. Hoppas det är hon nu bara så jag kan gå vidare… :)

 24. Reblo skriver:

  Jag håller med dig Ida, typ bästa gissningen hittills. Och nästan den enda med ”rätt” frisyr. Men det är nog inte hon tyvärr, personen jag såg är mycket mer maskulint utseende och är liksom mer krullig. Suck, vi kommer aaaldrig kunna gå vidareeeeee. Tack alla för att ni står ut i denna ovisshet.

 25. fia skriver:

  Evabritt Strandberg?

 26. Cilla skriver:

  Beatrice Järås?
  Finns en bild ganska långt ner på denna sida: http://journalen.skoda-auto.se/page_5749.shtml

 27. monkey skriver:

  Jag vet vad hon var med i som arg mamma! Det var en serie/filmatisering baserad på en barn/ungdomsbok om en kille som heter Olle av Annika Holm. När jag tänker efter så var det en serie böcker.

 28. Reblo skriver:

  inte Evabritt och inte Beatrice. Däremot låter monkeys spår lite intressant, någon som vet mer om denna Olle?! Hittar inget om en filmatisering men jag är å andra sidan förkylningsgroggy.

 29. E skriver:

  Jag skulle göra vad som helst för att få tag på musiken som r i ebba och didrik

 30. en annan Malin skriver:

  men åh, jag blir gaaaleeen! är helt säker på att jag vet vem det är, men har inget som helst namn. om det är hon, så har hon också lite lite tätt mellan ögonen, vassa ögonbryn och ser jäkla elak ut. som askungens styvmor… minns att hon var taskig mot barn

 31. Rebecca (admin) skriver:

  Malin: du är så rätt ute! Men jag har fortfarande inte kunnat komma på vem det ääär, grubblar på det då och då ännu 1½ år efteråt.

 32. Mel E skriver:

  Häxan Surtant?

 33. annalin skriver:

  Om samtliga gamla debattörer läser här igen 4 år senare, så har jag en hälsning till E – jag har soundtracket till Ebba & Didrik! Hör av dig!

 34. Mel E skriver:

  Eva-Britt Strandberg? Men hon är född 1943. Spelade tydligen mekanikern Gun i Radioskugga. Hon kanske var sur och maskulin, jag minns inte.

 35. Rebecca (admin) skriver:

  Anna! Om du bara visste hur många som efterfrågar det soundtracket! Känns skönt att veta att det finns i närheten, du kan räkna med läsarmejl om den saken… Tack :)

 36. ina-bina skriver:

  Är det hon här? Karin Gidfors?

Kommentera