Popjunkien

Kopplingen mellan hjälpverksamhet och dokusåpor

Nej, jag tycker inte att det finns en tydlig koppling. Därför tycker jag Lions senaste annons är ganska fel ute med rubriken:

”Vi vet inte så mycket om Idol, Paradise Hotel och Big Brother. Men desto mer om vad en toalett kan betyda på ett pojkhem i Viljandi”.

Och sedan inledningen av annonsen:

”Vad är viktigast: Att se nittonde avsnittet av senaste dokusåpan i TV eller att se två ögon som ler för första gången på veckor, i verkligheten.”

Jag förstår vart de vill komma – dagens ungdom är lat och tittar för mycket teve. Samma lata ungdom skulle kunna lägga tevetiden på att hjälpa människor i nöd.

Men: jag tycker inte att det handlar om samma typ av tid. Jag tror inte att den genomsnittlige dokusåpatittaren har sämre koll på fattigdom och uselhet i världen än någon annan. Dokusåpatittaren kanske till och med tillhör en kategori som har ett större engagemang än någon annan. Jag misstänker att det inte finns någon statistik i ämnet så jag bara spekulerar, jag vet inte. Vad jag däremot tycker mig veta är att hela annonsen andas det vanliga ”näe, jag tittar inte så mycket på teve, det är mest skräp nuförtiden” dvs det underförstådda föraktet gentemot lättare underhållning som personifieras extra mycket hos något äldre generationer.

För varför skulle det vara sämre att vara insatt i vem som deltar i Big Brother än att veta namnet på alla kuskar, hästar och bästa-tider i kvällens Dagens Dubbel? Lär ju vara många många fler som lägger all sin extratid (och en massa pengar som kunde gå till insamlingsbössor!) på trav än de som tittar på någon enkel dokusåpa.

Men det skulle nog inte vara lika självklart att skriva samma typ av annons på tema travsport.

”Vi vet inte så mycket om V75, Dagens Dubbel eller Stig H. Men desto mer om vad en toalett kan betyda på ett pojkhem i Viljandi”.

Se annonsen här (PDF). Sidan tre.

Dela: Facebook  Twitter 

3 kommentarer till Kopplingen mellan hjälpverksamhet och dokusåpor

 1. Hanna skriver:

  Jättebra inlägg

 2. Researcher skriver:

  Lions dissar dokuspor i kampanj
  Mitt liv som populrkultursjunkie uppmrksammar en annonskampanj frn Lions som jmfr dokuspor och hjlp till fattiga – utgngspunkten verkar vara att det r slseri att titta p TV, specifikt p dokusporna.

  Synd. Det vinner man knappast ngra …

 3. Fossil skriver:

  Målgrupp, för bövelen! Tänk ”målgrupp”!

  Vem är troligast mest empatiskt förmögen, en förslappad dokusåpatittare utan liv eller en spelmissbrukare med ägarandelar i travhästen ”Slaughter’s Delight IV”

  Vi vet inte så mycket om bloggar, ironi och übermenschfasoner. Men… etc.

  Blir det nå pengar på det?

Kommentera