Popjunkien

Bröderna Phoenix

På väg hem från Walk the line pratade vi bland annat om Joaquin Phoenix. Ni vet det vanliga ”var har jag sett honom tidigare?” och ”ahaaa, var han med i DEN filmen”.

Förutom att han gör en så himla elak roll i Gladiator tycker jag att en av de mest remarkabla sakerna kring honom är att han 19 år gammal försökte rädda livet på sin bror River. I kvällens repris av 101 Most Shocking Moments in Entertainment tog de upp just den händelsen. Efter en Halloween-fest tog River Phoenix en överdos på kokain och heroin på den nattklubb som fortfarande delägs av Johnny Depp. Lillebror Joaquin var den som desperat ringde till larmcentralen. På inspelningen (som spelades upp i programmet) är han liten, rädd och snyftar och det är helt heartbreaking.

Av River minns jag inte så mycket, mer än att Stand by me var en av de tråkigaste filmerna jag såg under hela min barndom, fast det kan jag ju inte hålla mot honom. Jag kommer ihåg när han dog givetvis, en dåvarande vän sa att de sagt på radion att River Fönix (sic) var död. Vi visste inte då att någon elaksinnad svensk manusförfattare några år senare skulle ge en bebis i såpan Tre Kronor samma namn. Detta skapade i sin tur en vansinnig trend där små svenska pojkar fick namnet – 64 st för att vara exakt – men faktiskt tror jag att hajpen dött ut vid det här laget. Låt oss nu bara hoppas att samma sak händer med namn som Cevin (ok, det namnet har ingen popkulturkoppling men man kan väl få önska)?

Bonusinfo
Jag upphör aldrig att förvånas över den heltäckande info IMDB alltid bjuder på. Det är liksom Joaquin som är komplex-lillebrorsan i Föräldraskap! Bilder.

Dela: Facebook  Twitter 

17 kommentarer till Bröderna Phoenix

 1. sofia skriver:

  hmm namnet Kevin på barn har jag alltid kopplat till att föräldrarna gillade Kevin Costner…. Bort bort bort!!!

 2. Karin skriver:

  Åh detta om namn gör ju att man inte kan låta bli att undra vad kära populärkulturjunkien har som namnförslag på kommande minijunkie?! Att det inte är Cevin i alla fall anar jag :-D

 3. Reblo skriver:

  sofia: tror också det har med Mr Costner att göra, huh. Och sedan spexade någon till det med en felstavning, dubbel-huh.

  Karin: det är svårt det där! Som den namnjunkie jag är har jag ju så klart klurat på det här i många år men är inte redo att blogga om det förrän bebisen är klar. Vi har båda rätt ”internationella” namn och planerar att bo utomlands i perioder så av uttals-skäl lär det inte bli en Yngve eller Åsa, men för guds skull heller ingen Kevin eller Cassandra.

  För akutlägen har jag en lista med statistnamn. Sådana jag droppar i konversationer där folk är supernyfikna på ev. namnalternativ. Således tror hela min mans släkt att det kommer att bli en liten Sixten, fast det kanske är nr 22 i någon sorts rangordning över fina namn och vi inte ens vet om det blir en pojke eller flicka.

 4. Karin skriver:

  Nä man ska nog vara lite diskret med namn tills bebisen kommit ut. Vi var säkra på att det var en Frans som vi väntade men han kom ut och var Elis :-)
  Det märkligaste jag vet är namn med konstiga och omotiverade stavningar. Man lägger in ett H, eller byter ut K mot C, eller stavar med W fast uttalar V. Typ Thindra, Cevin, Wiktor osv. Detta är skumt.
  Lycka till med namnfunderingarna!

 5. Hanna skriver:

  Kevin är 90-talets Ronnie, Jimmy och Kenny. Nathalie då??? Omg vad hemskt. Tacka vet jag Axel, det måste väl vara ett populärt namn nu? Jättefint.

 6. Hanna skriver:

  PS Kevin har inget med Costner att göra. Däremot med ”Ensam hemma”. Vet inte vilket som är värst.

 7. Danne skriver:

  Hur var filmen?

 8. Reblo skriver:

  ett tillägg till konstig-stavning-listan är att sätta accenter på vokaler helt utan anledning. Typ Thérèse som ändå uttalas exakt som Therese eller Teres.

 9. Reblo skriver:

  Danne: fantastisk! Återkommer med ett eget inlägg om den.

 10. Hanna skriver:

  Jag hade en Helene i min klass, som uttalades Helenè. En jättegullig tjej, men undrar hur ofta hon kallas Helen.

 11. Anna skriver:

  Äh – jag som gillade det namnet som du droppade för mig så mycket – och så är det bara nån typ nummer 23 ;)

  Bra eller anus? (tyvärr går det inte att göra bestående länkar till resultaten så ni får själva gå dit och söka (tips – Det finns ingen man som har förnamnet anus.)

 12. anna skriver:

  när jag var i prag med skolan var vi på en klubb och brevid mej o en kompis dansade/stod en kille som var enormt lik joaquin. undrar om det var han…

 13. hr skriver:

  mäh. nu måste jag faktiskt lägga mig i lite här. en del namn stavas faktiskt på ett visst sätt för att föräldrarna kommer från ett land där man stavar så. min moster heter t.ex. Thérèse för att det är den franska versionen. så det så. och jag har h i slutet av mitt namn för att det är så man stavar i resten av världen, förutom i lilla sverige.

 14. emma L skriver:

  haha… jag tror att ”Kevin” fick en skjuts av Kevin i Backstreet Boys!

 15. Reblo skriver:

  hr: nu vet inte jag vad du heter men jag tror inte riktigt det är den typen av stavningar som Karin menar. Jag själv reagerar på h:n som inte har i ordet att göra, som om någon skulle heta Ohscar t ex. Eller som Rebekah i Big Brother. Samtidigt som h:et visar att t ex Sarah och Sara är två olika namn.

  En bubblare i samma liga (som blivit rätt vanligt nu i babyboomen) är Melwin. Liksom felstavat oavsett om det är svenskt, engelskt eller vad. Nu är det ju rätt enkelt att förstå hur det ska uttalas men jag misstänker att det i vissa sammanhang ändå blir melwin-win-situation av det hela.

  Sen är Thérèse kanske ett dåligt accent-exempel men jag kom inte på ngt bättre. Någon som känner igen vad jag menar? Accenter på helt fel ställen och som inte representerar en betoning?

 16. Karin skriver:

  Yes så menar jag precis. När namnet liksom ska va och uttalas detsamma men stavas konstigt. Typ Zannah istället för Sanna. Eller populära Melwin.

 17. emma L skriver:

  ”Thérèse” är väl okej ändå, dte kan ju iaf uttalas. Téresé, däremot….

Kommentera