Popjunkien

Kase?

Okej, jag brukar inte politikblogga men en sak jag tycker rätt hårt är att kungahus är onödiga och löjliga. Men eftersom jag även gillar yta blir det ett litet dilemma – det är ju t ex rätt sweet att kolla på bilder på snygga outfits på danska prinsessan Mary. Fast det var något annat detta skulle handla om.

För några dagar sedan födde Mary en son och hennes man som är prins grät och var stolt. Så långt allt väl. Men en sak som jag stör mig på i rapporteringen kring födseln är att det citat ”tändes vårdkasar runtom i landet”. Jag skulle vilja ha statistik på hur många moderna svenskar (som läser kungaskvaller…) som vet vad en vårdkase är? Okej, det är inte svårt att gissa men någonstans måste väl en gräns gå för vilka ord som är allmänt vedertagna och vilka som är i det närmsta utdöda.

Dela: Facebook  Twitter 

11 kommentarer till Kase?

 1. Jag kan erkänna. Jag läser Svensk Dam. Men jag skulle aldrig gå och köpa den själv, det är mormor som prenumererar och jag får dem när hon har läst klart.

 2. Åsa skriver:

  man vet om man varit scout och odlat hatkärlek till vän/motståndarscoutkåren Gustav Vasa Bredäng, de har en vårdkase som symbol. känns ordet inte ganska sagan om ringen annars? åh jag fick i alla fall värsta romantiska/nostalgiska känslan av det.

 3. Åsa skriver:

  nej, ta bort. deras symbol heter ju vasen (inte sån man har blommor i, betonas tvärtom). var har jag då fått det ifrån.

 4. Jo skriver:

  Åh! Den där Mary har en kappa på sig som är väldans lik min höst/vinterkappa! Hon har bra smak. (Men min kommer från Espirit och hennes är säkert 10 gånger exklusivare och dyrare.)

 5. Raufi skriver:

  Jag älskar också att ha kungahusen just för att det är roligt med skvaller och så, men egentligen väldigt onödigt, ja, och inte så kul för dem heller antagligen..

  Ordet Vårdkase har jag aldrig hört!

 6. wikke skriver:

  Jodå, varenda 80-talist vet vad en vårdkase är, tacka sagan om ringen för det!

 7. Carro skriver:

  Alla som har sett Sagan om Ringen vet vad vårdkasar är. Gandalf får Merry att klättra upp och tända den i Minas Tirith när den äckliga riksföreståndaren vägrade be om Rouans hjälp fast orcherna var på väg. Jag tycker också att det finns ett syfte med att hålla igång gamla ord för att språket inte ska bli för urvattnat. Men jag hade ingen aning om att jag hade Hänt i veckan på min sida i den frågan. Jag har samma ambivalenta känslor till skvallertidningar som du har till kungahuset. Vill liksom inte frossa i alla ovidkommande detaljer om främmande människors liv men de klär sig ju så snyggt och det är jättekul att titta på. Därför brukar jag titta i Bild som visserligen också är en skittidning men mer bilder=mindre skit

 8. Reblo skriver:

  det förklarar ju saken – jag har inte sett sagan om ringen och kommer förmodligen aldrig att göra det heller. Det är för övrigt i kvällspressen jag sett ordet, om det förekommer i skvallerpressen låter jag vara osagt.

 9. rrib skriver:

  vårdkase har jag hört hela mitt liv, ordet används flitigt i ångermanland… och jag är 82:a.

 10. Linda skriver:

  Men herregud!! Om jag som invandrare förväntas lära mig sådana ord, kan jag redan nu säga att jag aldrig kommer att integreras. :)

 11. Kareem Abdul Jabbar skriver:

  Som klättrare (som bott i Sthlm) så känner jag mycket väl till ordet vårdkase. Fast jag följer dock inte med i konungaskvallret.

Kommentera