Popjunkien

Faktum om Eskilstuna

Jag bara måste skriva något om det otroligt snäva public service-program jag just såg: Faktum. Programmet behandlade a-kassans betydelse för det svenska musikundret och gick ut på att om inte musiker som Dennis Lyxzén gått på a-kassa så hade det inte blivit någon musik. I och för sig rätt intressant eftersom alla intervjuade höll med om att de förmodligen hade arbetslösheten att tacka sin kreativitet för och a-kassan att tacka för uppehället.

Det jag saknade var dock kanske en nyans – okej att just de fem personerna i Cardigans säljer jättemånga skivor nu. Men vad har hänt med musikkarriärren för 96% av de övriga samtidiga a-kassefinansierade studiecirklarna i Jönköping? Och hur hade svaren lytt om det inte hade varit ultraradikale Lyxzén som givit dem?

Men det var hur som helst inte det jag skulle fastna vid i det här inlägget utan det faktum (pun not intended) att halva Faktum ägnades åt att undersöka Kents betydelse för Eskilstuna. Handen upp ni som inte är a) kentfans eller b) har eskilstunakoppling och ändå tyckte att reportaget var intressant? Med ickeroliga resonemang försökte den nye programledaren (och gissa vilken stad HAN växt upp i…) hävda att villapriserna i Hagnesta Hill har gått upp till följd av Kents album som heter som platsen.

Några av de få resonemangen som jag verkligen köper är att Parken Zoo haft draghjälp av Vapen & Ammunition-skivan (den med de vita tigrarna på omslaget) eftersom den och turnéerna har skapat hype kring parkens tigrar.

Jag tycker att reportaget på sina håll var lite intressant men det var på tok för internt för att intressera många. Det var till och med så att jag som tittare rodnade för att det blev för subjektivt och nostalgiskt (jag är ju uppvuxen i stan). Och apropå mina egna referensramar var det lite kul att Carl-Fredrik Sammeli kallats in som ”marknadsföringsexpert” och tyckte att Kent var lika viktiga för Eskilstuna som Per Gessle för Halmstad eller ishotellet för Jukkasjärvi.

Dela: Facebook  Twitter 

3 kommentarer till Faktum om Eskilstuna

 1. Dennis skriver:

  ”Med ickeroliga resonemang försökte den nye programledaren (och gissa vilken stad HAN växt upp i…) hävda att villapriserna i Hagnesta Hill har gått upp till följd av Kents album som heter som platsen.”

  Den torre ekonomen i mig behöver påpeka att det skulle betyda att de som kärade ner sig i Hagnesta Hill (the album) är samma personer som köper villa där. Tveksamt, inte minst är det en åldersfråga. Jag har lite svårt att tänka mig att andra än de som lyssnar på kent skulle bry sig om en sådan sak.

 2. tori skriver:

  *räcker upp handen*
  jag är inte nån särskilt kent-fan (även om jag tycker att de är bra, men nån FAN är jag definitivt inte) och har ingen koppling till Eskilstuna och jag satt och skrattade i soffan åt det där reportaget. Jag tycker det var rätt uppenbart att argumenten inte direkt var menade att vara seriösa.

 3. chewie skriver:

  jag såg med programet och är uppväxt och bor i eskilstuna. jag själv tyckte att programet bara var blaj blaj och lite väl internt för resten av sveriges befolkning att kunna identifiera sig med.
  fast trots det så var det humor på hög nivå och jag skrattade mer och mer ju fler exempel dom drog, att vi ska ”tacka” kent för.

  volvo, priserna i hagnesta hill, parken zoo, att studenterna vid märlardalens högskola ökat för att människor tycker att det är roligt och intressant att ”plugga i staden som kent kommer ifrån”.

Kommentera