Popjunkien

Popjunkien dödar grötmyten

En av 80-talets största myter är ju den om gröten. ”‘Äter du gröt till frukost så står du dig hela dagen”. I hate to break it to you, men det är ren och skär lögn. Aldrig är förmiddagarna så långa och magen så skrikigt tom som när man startat med fiberhavregryn med hemgjord lingonsylt och mjölk.

Gröt vi minns
Chokladgröt - som Linda på dagis alltid skröt om att hon åt. När jag väl tjatade mig till att testa den hemma var den rätt äcklig.
Mannagrynsgröt - enligt mig på topp 3-listan över godaste gröten. Silkeslen och nästan vit, ätes bäst med kanel och sirap ovanpå (allt enligt barndomshemmets bondepraxis).
Grahamsgröt - en bubblare på grötfronten. Både grov, behaglig och extremt god.
Stekt havregrynsgröt – har jag lyckligtvis aldrig ätit men många släktingar har med det-var-sämre-förr-logik berättat om denna läskiga lunch på morgonens leftovers.
Risgrynsgröt - ärligt, vad vore julen alls utan gemensam grötufrukost med denna lyxiga gröt?

Här finns lite grötrecept från Tasteline.

Dela: Facebook  Twitter 

15 kommentarer till Popjunkien dödar grötmyten

 1. [...] /9/30

  Grötblogg?
  Arkiverad under: Blogg — Reblo @ 11:57 am

  Min grötnostalgi från igår ledde till att Annan startade en matblogg. Bokmärk! Andra matb [...]

 2. Hanna skriver:

  Ärligt talat Reblo. Nu säger du sakta efter mig: gröt är INTE gott. Gröt är IIINTE gott!

 3. annan skriver:

  jag överdriver faktiskt inte när jag säger att jag älskar gröt. inte en dag utan en grötfrukost (men du har ju helt rätt, senast i morse tänkte jag på att man faktiskt inte står sig så länge om man BARA äter gröt. två mackor behövs bredvid, minst). till frukost blir det havregryns, och på kvällen slafsar jag gärna i mig två portioner grahams. SÅ gott. gröt gröt grööööt!

 4. annan skriver:

  förresten, minns du sagogryn? visst gjorde man gröt på det? vad var det egentligen?

 5. annan skriver:

  och så blåbärsgröt. jag minns det som jättegott, men när jag tagit upp ämnet med andra påstår de att det mest var slemmigt. oj, jag har massor att säga på ämnet gröt. borde nog starta en grötblogg.

 6. Reblo skriver:

  oh jag skulle läsa en grötblogg tills ögonen blödde! Sagogryn är enligt min vän google:

  ”Den innersta delen av korngrynet. En finare och mer snabblagad variant av korngryn, men inte lika nyttig som de grövre sorterna där större delar av grynen använts. (Se även korngryn) ”

 7. annan skriver:

  jag har nu startat en matblogg! det kommer delvis, men inte bara, att handla om gröt. tack för inspiration!

  matblogg.blogsome.com

 8. tori skriver:

  oh, blåbärsgröt är jättegott! det tycker jag fortfarande. min farmor lagade alltid det till mig och numera tjatar jag på min mor att hon ska göra det till mig (för av någon anledning har jag inte kommit på tanken att göra det själv… kanske beror på avsaknad av blåbär iofs)

 9. tori skriver:

  förresten, haha, min favoritgröt när jag var liten, bortsett från blåbärsgröten var ”morfarsgröt” (korrekt uttal: ”moffarsgröt). det hade inte ett dugg med min eller någon annans morfar att göra men var något så slajmigt som vetemjölsgröt. och den skulle göras av min pappa som alltid hade mycket mjöl och vispade dåligt så det blev klumpar. alla andra i familjen åt det med smöröga, medan jag ville ha lingonsylt och mjölk.

  DET tror jag däremot inte att jag gillar fortfarande :)

 10. mons skriver:

  en gång när jag var lite gjorde mamma uppstekt havregrynsgröt till mej när jag än en gång klagade på det hon lagade. tro att hon blev ännu argare när jag åt den uppstekta gröten med god aptit!

 11. A skriver:

  jag åt faktiskt mannagrynsgröt häromdagen hos min syster. det var åratal sen. men annars gillar jag mest risgrynsgröt. Och fö tycker jag nog att det är en lika stor myt att man står sig så bra på pasta. en halvtimme efter pastainmundigande är jag lika hungrig – om inte hungrigare – igen.

 12. Raufi skriver:

  Jag som just konstaterat att det inte finns nåt man bli ätt så länge av som just gröt…

 13. Louise skriver:

  Gröt är såå gott! Har också märkt det där, de mornar jag äter havregrynsgröt blir jag hungrigare fortare än annars.

 14. Anna skriver:

  Jo, gröt är gott. OCH håller mig mätt. Tips: man blir inte hungrig efter havregrynsgrötsfrukost om man tar med grötet rikligt med naturyoghurt, mjölk, en banan och havrekli PLUS ett halvt matsked med linfröolja. Mums.

 15. Jonas skriver:

  Gröt är underbart gott. Jag har en hemsida med grötrecept, kolla den på http://www.grot.se

Kommentera