Popjunkien

Insändarkungen Bertil

David Batra har sammanställt en massa insändare i boken Vän av ordning . Allt från budskap om att lägga ner Västerås till en insändare från en besviken turist som inte tyckte att Baywatch-stranden motsvarade förväntningarna.

Just insändare har fascinerat mig länge – de innehåller liksom allt. Från überengagerade ungdomspolitiker till Bertil Monegrim som ju har som ”jobb” att 1) skriva insändare och dagens ris/ros och 2) vara publik i teveshower.

Det är Bertil Monegrim som varje vecka skriver insändare som ”tack Agneta Sjödin för att vi får se ditt vackra leende i rutan” och ”heja Shirley Clamp i Melodifestivalen du är en så gó tjej”. Jag såg en gång när Filip & Fredrik intervjuade Bertil och han avslöjade stolt att han lägger många timmar om dagen på att skicka insändare till tidningar i hela landet. Han var också stolt över att många teveprofiler känner igen honom efter alla gånger han varit med i deras program. Tydligen är han portad från vissa inspelningar för att producenterna tycker han synts för mycket.

För mer info:
Flashback har en tråd om Bertil. Det har även gjorts en film om honom. Och vad sägs om den här briljanta insändaren signerad Bertil himself? Låt kramandet bli den nya innedrogen.

Dela: Facebook  Twitter 

6 kommentarer till Insändarkungen Bertil

 1. sara skriver:

  Den värsta jag läst fanns i vlt i julas. Det var en kvinna som var uppriktigt upprörd och arg för att hon i sin julhandelsfika fått en lussebulle med russinen i – inte uppepå. Hon var helt seriös…

 2. Reblo skriver:

  ojoj, du påminde mig nu om de snustorra insändarna som brukar vara med i t ex Hemmets Journal och Allas Veckotidning. Gamla tanter som klagar på ungdomar typ. Så… omodernt!

 3. Carreca skriver:

  Jag tror faktiskt att det finns 2 filmer om Bertil. ”Jag friade till Lotta Engberg är mycket underhållande, och lite läskig. http://www.svt.se/dokumentarfilm/ikon/ikon146.htm

 4. m skriver:

  En annan klassiker är ju grannhatarinsändarna som fanns (och säkert finns fortfarande) i Vår Bostad. ”Grannarna skakar sin bordsduk från balkongen!” ”Grannarna dammsuger efter sex på kvällen!” ”Grannarna nyser så högt att jag får ont i örat genom stetoskopet jag lagt mot taket balanserandes på en stege!” osv. Crazy people.

 5. SW skriver:

  Hehe! Insändare! Hela konceptet känns så gulligt folkhemsaktigt, liksom. jag ser framför mig 30-talssocialdemokraten i rutig flanellskjorta och rågblond lugg, som frågande, ställd inför typ en kravallande demonstrant, bara ”Men varför… varför skriver ni inte en insändare och för en folkupplysande och klargörande debatt om saken?” Alltså, själva förnuftstron, att man kan

 6. SW skriver:

  –förändra saker som t.ex. Irakkriget genom en resonlig debatt i Sexdrega-Kuriren, är ju, tyvärr, så gammeldags och på något sätt rätt vacker.

Kommentera