Popjunkien

Lunar klarar inte av att vara unga

Jag fick ett medlemsbrev på Lunarstorm och texten handlade om en bra packningslista till ”Hultan” (dvs Hultsfred). Det börjar alltså redan i rubriken – Lunars försök till att vara unga och lite coola i språket utan att lyckas. Ja, ni ser ju själva:

Vi serverar dig en lista med prylar som man inte ska glömma att plocka med till Hultan. Annars blir det lätt att man står där med en näve badsalt i kappsäcken.

 • Biljett (dödens viktigt ju!)
 • Sovsäck (om du inte tänker dela med någon annan förstås ;)
 • Ficklampa (ett måste för dygnet-runt-spanare ;)
 • Kådisar (om du inte är sugen på Hultanknodds)
 • Luktegott (för att dölja det värsta)
 • Badkläder (om man inte heter Näcken eller Krukan)
 • Spegel (hittar man inget annat tjusigt att spana på…)

Där var ett axplock av det värsta. Jag vet inte var jag ska börja i min analys av detta, men kanske räcker med att belysa några exempel på ord som inte används i det svenska talspråket:

 • en näve badsalt i kappsäcken – okej, tack vare Pippi Långstrump vet väl de flesta vad en kappsäck är, men badsalt? Vilken genomsnittlig lunaranvändare använder badsalt/pratar om badsalt?
 • kådisar – …säger man bara om man heter Stickan och är med i en pilsnerfilm
 • luktegott – luktegott!!!

Personligen tycker jag att det lyser igenom att det är vuxna och/eller otrendiga personer som försöker hålla en ung nivå på språket utan att lyckas. Samma sak i en platsannons de hade på startsidan för några veckor sedan – inför lanseringen i England söker man en svensk tjej som växt upp i England som kan prata som ungdomar gör idag. Och som en del av ansökan skulle man översätta en typtext. Önskar jag sparat den för den var också ett vuxet försök till att prata hippt – ungefär som när gamlingar på 80-90-talet skulle säga ”åh hon ba, och ja ba” för att härma hur vi pratade. Hu vad pinsamt!

Jag tycker att man ska lämna det unga samtalet till de unga, inte försöka för mycket för att vara tokrolig (som ingen uppskattar). Jag hoppas i alla fall att det är det som Lunar borde vinna på i längden men vad vet jag, jag misstänker att fjortis-Sara inte är lika kinkig som jag.

Dela: Facebook  Twitter 

9 kommentarer till Lunar klarar inte av att vara unga

 1. N|. skriver:

  Snarare känns det som om det är nördar som försöker vara tonåringar… Slynarstorm är skapat av Sveriges största datornördar…

 2. Sara2 skriver:

  N|. – jag har sett dem irl när Lunar bara låg i kuvös, kan bara hålla med. =)

 3. Britta skriver:

  Hahaha! Helt otroligt! Jag skrattade högt när jag läste det. Och det värsta är att det får mig att tänka efter vilka ord jag själv använder. Förmodligen låter jag som världens idiot i 14-åringens öron, fast å andra sidan – det är ju inte direkt dem jag försöker impa på, om någon.

 4. Johnny skriver:

  ”tjusigt” – det är i och för sig ett skönt ord, men används nog mest av min morsa som är född på 40-talet.

 5. ann skriver:

  men gud va töntigt. skärp er. vafan. har ni aldrig vart på festival förut eller? sex drugs and rock n’ roll är det de hela handlar om. låt det va så då. sluta förstöra med ert politiska skitsnack. folk har kul. njuter av underbar musik. av sex. av nakenbad och vill man lukta gott så får man la använda luktegott, deo eller vad man nu vill kalla det. jag kan hålla med om att det är lite onödigt att skriva sådana där kommentarer på just lunarstorm för att dom flesta där är typ 14. men dom ska väl ändå inte dit. när dom blivit så stora så dom ska dit så har dom nog fattat hela vitsen och själva ironin i det hela.
  aja tack för mig. kul att ni reagerar iallafall. det tackar vi för!
  annnnn

 6. Reblo skriver:

  ann: jag kan ju tycka att ovanstående inlägg (och övrigt innehåll i den här bloggen) är allt annat än politiskt men vill du tro att det var ett slags manifest så är du välkommen.

  Det är inte packningslistan som sådan som stör mig, inte heller Hultsfred eller sex drugs and rock n roll-grejen med festivaler. Utan språket, detta löjliga löjliga försök att prata ungdomligt med lunarmänniskor som ska på festival. ”Kådisar (om du inte är sugen på Hultanknodds)” etc.

 7. crrly skriver:

  Skitbra skrivet, askul! <– Oj… Hur lät jag själv där då?! ;p

  Iallafall: Himla bra, har själv ofta tänkt så. Eller så kanske det är crew som själva pratar så där?! Hemska tanke.

  Förresten undrade jag lite först vad Hultan-knodds var, jag tänkte mig något slags äckliga vårtor, haha! ;)

 8. crrly skriver:

  Hm, knäppt, det var inte mycket av mitt inlägg som kom med!

  Nåväl, bra skrivet iallafall, har tänkt samma sak själv emellanåt. Såvoda det inte är crews eget språk som låter så?! Hemska tanke! :)

 9. Jonas skriver:

  Jag vill bara påpeka för Johnny att jag säger ”tjusigt” minst en gång om dan, och jag är 18 :P Har sagt tjusigt i några år, vettefan när ja börja ^^

Kommentera