Popjunkien

Stockholmsfixerad media?

Vaknar man 06.30 på en ledig lördag får man sysselsätta sig bäst man. Jag har slösurfat en del, och klickat mig igenom inlägg hosDN:s läsarombudsman. Fler kommentarer handlar om hur man som ickestockholmare inte vill läsa ”Rågsved är en förort söder om Stockholm” eftersom vädersträcket är helt ovidkommande när man inte känner till stan alls.

Och då fastnade jag i en tanke, en reaktion på det agg mot medias stockholmsfixering som verkar förekomma ganska ofta. Jag förnekar inte att det är ganska mycket Stockholm i media, men personligen tycker jag att det är ganska självklart eftersom en så stor del av befolkningen bor här samtidigt som alla medias högkvarter ligger här. För samtidigt förekommer det ju mycket lokala inslag även i andra medier som når ut på riksnivå. Några exempel:

Allers Förlag: läser man någon av deras 25 tidningar (jag är praktiskt taget uppväxt med en Allas Veckotidning i handen) så märker man att alla intervjupersoner, influenser och små tips handlar om Skåne/skåningar

Plus i SVT: alla intervjuer och fråga-på-stan-sekvenser är från Umeå, senast i veckan dök bekantingen S. upp i rutan och fick svara på frågor om vilken stekpanna som är den bästa

Fame Factory: så gott som alla tävlanden verkar vara från södra mellansverige och då särskilt Småland, Västergötland etc

Nåväl, grodornahos läsarombudsmannen var riktigt underhållande. Historien om stavningskontrollen som ändrade Mmm till millimeter och va till vatten och avlopp är ju helt osannolik.

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera