Popjunkien

Skrivmaskinen

Säsongens sista Kobra hade tema kontor och rörde en massa intressanta aspekter ur kontorsvärlden. Bland annat hade de en intervju med Stephen Merchant som tillsammans med Ricky Gervais ligger bakom The Office (när kommer julspecialen till SVT egentligen? Enligt svt.se kring trettonhelgen, men jag har inte hittat ett exakt visningsdatum).

En mycket intressant vinkel i programmet var den om skrivmaskinen som har funnits i ca 400 år – kommer kommande generationer veta vad en skrivmaskin är? Själv är jag ingen det-var-bättre-förr-nazist och jag tycker att datorn är så mycket roligare och smartare än en skrivmaskin så mig gör det inget om den försvinner in i glömska. Men det roliga var ”experimentet” som visades i Kobra. Några barn i åldrarna 6-10 år fick se avsnittet från Kalle Ankas jul när Musse och Kalle äter majskolvar och själva tuggandet låter som skrivmaskinsknatter inkl. radbytarplinget när de örjar om från början på majskolven. Och barnen gissade ganska friskt vad ljudet var för något: ”Kanske går de in i en osynlig vägg?” och ”Kanske är det någon som ringer på dörren många gånger?”.

En kille hade lite mer koll än de andra och sa att det var något man har för att skriva med. ”Men det var mest förr i tiden, ungefär på 1900-talet”.

Ungefär på 1900-talet satt jag själv i en karg vit skrivmaskinssal och hade maskinskrivning en gång i veckan. Konstigt nog hade vi samma lärare i maskinskrivning som vi hade i gymnastik, en manlig lärare som ansågs snygg bland eleverna. Undrar just varför just han ansågs mest kvalificerad i att träna oss att skriva snabbt. Jag var aldrig någon hejare på att skriva skitsnabbt med rätt fingersättning och bara något år senare bytte jag instrument: datorkunskapen gjorde intåg i mitt liv. Fast då hette läraren Sten Bergström (eller som han själv föredrog att kalla sig: Stone Rocky Mountain Stream). Men jag har lärt min snabbskrivandet tack vare datoranvändningen, inte maskinskrivningen.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Skrivmaskinen

  1. Monica skriver:

    Jag tog en extra kurs i maskinskrivning 1976 och det finns ingenting annat jag lärt mig som jag har haft lika mycket nytta av!!! Ja, utom att prata, skriva och läsa då, men det var liksom en förutsättning…:-)

  2. Sabina skriver:

    Ja, maskinsskrivningen i grundskolan kanske låter helt befängt idag, men tangentborden ser ju likadana ut nu. =) Och det är tack vare det som jag är så rackarns snabb idag.

Kommentera