Popjunkien

Hallux valgus (varning för fotkänsliga)

Kan för det första inte förstå att jag skriver det här inlägget. Jag är så trött på mig själv att jag bara skriver tråkiga inlägg om mitt utseende, och sällan eller aldrig något glatt. Är det inte Tintin-luggen (kepsen som en kollega kallar den, haha) så är det något annat. Idag har turen tydligen kommit till mina fötter, aldrig tidigare ombloggade.

Jag skriver det här inlägget mest för att möta vilsna tonåringar som googlar hallux valgus. Jag vill visa att det (som precis allt annat som är jobbigt när man är ung) kan bli bättre. Och framför allt att man när man har hallux valgus inte är ensam om att ha världens fulaste fötter.

Sedan jag var 11 år gammal har jag haft hallux valgus, sneda stortår. Jag minns att jag på skolresan i 6:an precis hade fått skenor att sova med och i samma veva var det en lite galen lärare i skolan som visade vilka övningar hon gjort för att motverka sina knölar. Hon tog fram en skolkatalog och hävde sig upp och ner på tå inför hela klassen (!) för att stötta mig.

En gång när jag var ledsen sa min mamma att det fanns många som har samma problem. ”Lillbabs till exempel”. Där var jag precis in i tonåren och hade kroppsissues nog som det var, utan konstiga fötter. Jag ville inte liknas vid Lillbabs! Länge, länge, ända till jag var över 25 faktiskt, trodde jag att jag var den enda unga personen som hade hallux valgus.

Men i och med internet förstod jag att det är vanligt hos både vanliga människor och sådana som syns i rampljuset. Linda Skugge var nog den första kända personen jag läste om som pratade om öppet om att ha det. Min favorit Victoria Beckham har mig veterligen inte själv kommenterat sina knölar, men skvallerpressen tycker om att håna hennes fötter i olika bildspel.

Och googlar du celebrities with bunions så ska du se att det är jättemånga kända kvinnor som har hallux valgus. PJ Harvey, Katie Holmes och Iman för att nämna några få. Bara tanken på att David Bowie delar säng med någon som har knasiga fötter ger mig ro i magen, på något konstigt sätt. För det blir så tydligt att jag inte är ensam.

Varför skriver jag det här inlägget nu? Jo, för jag ska operera bort mina knölar till slut. Jag har inte jätteont av dem, men jag inser ju att det bara kommer bli värre med åren. Lika bra att operera medan jag är ung. Vilket är paradoxalt för jag är mer bekväm med fötterna nu än någonsin – men samtidigt har jag sett på samma internet hur illa det till slut kan bli om man inte tar tag i det.

Jag sörjer att jag förmodligen inte kommer kunna bära klackar lika mycket sen. Vänner som har gjort operationen tidigare, som också vet hur jag ÄLSKAR mina höga klackar, har försökt varna mig. Men jag ser det som att var sak i världen har sin tid. Och den kommande sommaren blir för säkerhets skull ett officiellt hejdå till alla mina jättehöga skor.

6 september är det dags. Sommaren 2011 kallar jag därför ”Hon dansade en sommar – i 10 cm kilklack”.

(det där med Lillbabs tror jag är en myt. Jag tror att grejen med hennes fötter är att hon har korta (?) hälsenor pga klackskor men är ej säker. MVH en som läst skvallertidningar hela sitt liv).

Dela: Facebook  Twitter 

10 kommentarer till Hallux valgus (varning för fotkänsliga)

 1. aino skriver:

  Vilken födelsedagspresent till din man…En nyopererad fru…Lycka till!

 2. Kicki skriver:

  Men skoooooooorna! Var kan jag köpa lika?

 3. Tove skriver:

  Den sista sommaren som du bär klackar är den första sommaren som jag inte kommer göra det. Hälsningar hon med gravidmagen som ramlar hela tiden.
  Nästa sommar ska jag sympatidansa i lågklackat med dig!

 4. Rebecca (admin) skriver:

  tack Tove <3

  Kicki: Rizzo!

 5. Tuna skriver:

  Är det bara bilden eller är du lik Maggie Gyllenhaal?

 6. Rebecca (admin) skriver:

  ja vi är ASLIKA :)

  Ehm… nej men ärligt så har vi väl vissa snarlika drag, eller hade innan hon opererade sin näsa. Hon var ju en av få kändisar som hade potatis/grisnäsa och det tyckte jag var fint att få identifiera sig med.

  Jag vet detta för att jag för bara några veckor sedan ägnade en kväll åt att googla näsbilder på Maggie för att skriva ett positivt blogginlägg om att hon minsann inte följer branschens krav. Men så var hon visst näsopererad som alla andra :pPpPPppp

 7. t skriver:

  Jag har opererat. det var RIKTIGT illa innan. jag fick tom en stressfraktur för att jag hade så ont och det var så inflammerat. men det blev inte bara en spricka i foten utan det gick AV. där gick jag med bruten fot utan att jag hade gjort nånting. då bestämde jag mig för att operera. läkaren ville först inte, han sa att det inte är bra att göra på så unga, då det troligtvis kommer komma tillbaka och man får operera igen och igen och igen. och man kan inte göra det för många gånger eftersom man KAPAR knölen som blir, plus rätar ut tån lite. jag opererade. fick inte gå på 6 veckor (om jag minns rätt). efter 6 veckor fick jag gå LITE GRANN. när jag tog av bandaget kunde jag inte ens stödja på foten så ont gjorde det. efter 8 veckor skulle jag kunna gå och träna som vanligt. jag kunde fortfarande knappt gå. det tog några månader. det var det värsta jag varit med om. att vara sängliggande så länge. och det värsta är att det inte är någon skillnad sen innan operationen. samma jävla knöl, samma jävla tå. det blir inflammerad. jag får sprickor… förlåt för osammanhängande text, det gick lite snabbt. jag hoppas vekrligen att det går bättre för dig!! lycka till.

 8. t skriver:

  jag var 19 när jag opererade…

 9. Rebecca (admin) skriver:

  å t, tack för dina kommentarer! Jag är ju i den fasen där jag suger in all info jag kan få, och det är ärligt talat inte så många andra unga (som jag känner) som har opererat. (Nu utgår jag från att du är i min ålder ca?)

  Och faktum är att din kommentar fick mig att bli lite tveksam, riskerna + det faktum att jag har en vild 1-åring hemma, gjorde att jag valde att vänta ett halvår med att operera mig. Lite snopet – jag hade ju bestämt mig liksom. Samtidigt skönt att skjuta det på framtiden. Plus bästa bästa bonusen: jag kan köra klackar i höst som jag brukar! Yay!

 10. Moa skriver:

  Jag är 14 år och har haft hallux valgus sedan 9 års ålder. Jag hittade hit när jag googlade runt och jag måste säga att jag har trott samma sak som dig, att det bara är vuxna som har problemet. Överallt står det att det är en vanlig åkomma hos kvinnor över 50 som tidigare burit högklackade skor, medan jag aldrig hade burit ett par klackar när jag fick hallux valgus. Jag är trött på att inte kunna ha alla skor och att ha ont, men jag har blivit rekommenderad att inte operera fötterna förrän jag fött barn. Läkaren sa att hormoner kan göra så att problemet kommer tillbaka…

Kommentera