Popjunkien

Och vilka gravidplagg är förresten helt överflödiga?

Här kan jag inte vara helt kategorisk. Det är ju trots allt en smakfråga i vissa fall. JAG tycker att tröjor som säger ”BEBIS” är både fula och helt överflödiga, vem som helst kan ju se att det ligger en bebis däri. Fast då kanske man måste kalla fotbollens supportertröjor överflödiga också.

Men fokuserar jag på användbarhet och behov kan jag konstatera att nej, du behöver faktiskt inte:

Snickarbyxor
Bara för att du väntar barn behöver du inte klä dig som ett. Och det är väl heller inte särskilt troligt att du ska ut och snickra? Var dig själv närmast – om du som ogravid tycker om snickarbrallor så varsågod. Men om du som vuxen hittills inte haft användning för hängselbyxor kommer du inte ha det nu heller.

(orkar man förresten gravidkissa 100 ggr per dag med sådana brallor?)

”Gravidgördel”
Det som heter bumpband på engelska, vet ej vad man kallar det här? Det ser smart ut men är bara stökigt. För många lager och sitter garanterat inte uppe. Om det något jag själv har hatat under mina graviditeter har det varit att behöver dra upp, dra upp, dra upp hela tiden.

Så, om du har en glipa mellan bralla och topp betyder det att dina byxor har fel storlek, inte att du måste täcka glipan med ännu ett lager tyg. Satsa i stället på långa baslinnen och jeans med bra muddar i övermagemodell.

Gravidkoftor och andra ytterplagg
Om du har stor mage på vintern så måste du ha en jacka i modell större som du kan stänga, så är det. Men andra ytterplagg som koftor, kavajer och enklare jackor är helt onödiga tycker jag. Varför betala dyrt för en gravidkofta som du använder jättekort tid? Så länge du har baskläderna i ordning kan du köra med koftor och kavajer/jackor i normalmodell.

Råttsvansar i håret
Inget plagg, men väl ett gravidmode. Som att den som fått på sig sina hängselbyxor modell lekis plötsligt tycker att man måste matcha frisyren också. Min viktigaste tes i gravidmodeträsket är att inte tappa sig själv och plötsligt börja se helt annorlunda ut. Man kan bli så himla deppig när kroppen förändras, man sover dåligt, och plötsligt ser man ut som en barnrumpa också.

Brukar du ha råttsvansar annars också? Fortsätt för guds skull. Men en graviditet är inte tillfället att experimentera med frisyrer på något sätt (även om du kommer ha mer hår än någonsin eftersom du inte tappar hår under graviditeten. Det ramlar i stället av när barnet är ca 4 månader).

Andra no-nos: att sluta sminka sig, att ta på sig sin killes kläder (om man gör det för att man är uppgiven, det är tillåtet om man har smak).

Under min första graviditet drev jag Grossessan, Sveriges första modesajt för gravida. Den har jag inte tid med längre, men jag har riktigt bra koll på mammakläderna. Så i en oregelbunden liten serie tänkte jag gå igenom gravidklädseln lager för lager, trimester för trimester.

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Och vilka gravidplagg är förresten helt överflödiga?

 1. Hanna skriver:

  Du är så bra!

 2. Kristin skriver:

  Vad olika man är – jag körde snickarbyxvarianten för att jag tyckte jeans med övermagemuddar var hopplösa. De bara gled ned hela tiden, oavsett storlek på jeansen, så alternativet till snickarbyxor var hängslen, som jag hade under tröja (gravid på vintern med första barnet). Vilket innebar att jag varje gång jag behövde gå på toaletten fick ta av mig tröjan för att få av mig hängslena.. då var snickarbyxor enklare. Fast allra bäst och mest praktiskt tyckte jag strumpbyxor/leggings/tights var.

 3. Ak skriver:

  Vad glad jag är för dessa inlägg! De passar bra in i tiden för mig! Och vilka klockrena analyser! Haha, så bra om den löjliga prestigetävlingen i att inte köpa mammakläder. Jag kan verkligen inte ha mina vanliga businesskläder till jobbet, men inte vill jag ju ha små pluttinuttiga trikåer för det, svårt var ordet när man är fåfäng!

 4. joanna skriver:

  just det!
  och då måste man givetvis läsa mitt fina modereportage jag gjorde förra sommaren.
  när jag själv var höggravid.

  http://arbetarbladet.se/noje/mode/1.1104319-mode-for-blivande-mammor

  se så läs!

Kommentera