Popjunkien

Landet Brunsås är överbefolkat, men/och växer

Jag gillade inte första avsnittet av Landet Brunsås men har sedan kollat ikapp serien på SVT Play och har fastnat mer och mer. De skäller inte fullt så mycket på halvfabrikat som jag hade trott, och därmed ökar mitt förtroende för serien. Jag är så himla trött på de senaste årens matkoketteri.

Den största behållningen är ju den helt fantastiska Lotta. Därför upprörs jag en aning över att hon reduceras till kuttersmycket redan i introt. Särskilt som hon med den egna ton och genuina kunskap skulle kunna fylla de inhyrda experternas position hundra gånger om.

För i det senaste halvtimmesprogrammet förekom inte mindre än 6 experter som tolkade barnens påverkan på den mat vi äter. Måltidsforskaren Richard Tellström, allkonstnären Fredrik Lindström, finmatskribenten Mats-Eric Nilsson, omvärldsanalytikern Pernilla Jonsson, läkaren David Eberhard och psykoterapeuten Louise Hallin. I ett program som även rymde de tre programledarna. Och ett programledarbarn. Och tre italienska turister. Och en mot väggen ställd kvalitetsdirektör från Findus som förväntades skämmas över sin smördeg utan smör i.

Hur kan de stå ut med ett program så fullproppat med folk? Jag tror tyvärr att redaktionen inte litar på sitt program fullt ut och vill underbygga sina teman in absurdum. Vilket ger helt motsatt effekt: programmet blir spretigt och okunnigt. Inte ett enda program har lyckats påvisa mer än att ”allt är okej”. Hur skulle det kunna gå till när det är sex vitt skilda teser som ska samsas i en enda slutsats?

Jag tror faktiskt att hälften så många personer hade kunnat berätta om samma tema på ett ännu snärtigare sätt. För grunden är ju ett underhållande program i infotainmentskolan – jag som tittare kräver inte hårda fakta. Jag gillar den personliga tonen, och jag gillar (faktiskt) att Haag bjuder in till sitt familjebord i nästan varje avsnitt.

Däremot är jag inte imponerad av det här med att slå in öppna dörrar. Som att läsa innehållsförteckningen jättenoga och ”förfasas” över sagda smörlösa smördeg. Eller att visa att Schyffert också äter Hot Dogs och limpmackor trots att han är kändis och bor i Bromma. Jag hade förresten klarat mig utan det nya brommapappaidealet också, exempelvis att skjuta vildsvin och bära omkring på det inne i stan. Men det där är en helt separat spaning: hur deffat och blodigt är det nya gubb.

Andra tankar efter förra avsnittet:

Visst är det lite kul att Erik Haag 43 år och Martina Haag 46 år pratar i exakt samma tonläge som sin sexåring?

Men har någon förstått varför Henrik Schyffert har en bild på Tyra Banks på väggen i sitt kök?

Dela: Facebook  Twitter 

1 kommentar till Landet Brunsås är överbefolkat, men/och växer

  1. Hanna skriver:

    Vilket härlighetsinlägg, popjunk at its best.

Kommentera