Popjunkien

Hjälp andra med dina julklappar

Eller: helgens tema var second hand.

Jag jobbar för Röda Korset och är delaktig i årets julkampanj. Ett av många moment är en undersökning om svenskars inställning till second hand-julklappar. Det visade sig att många har köpt begagnade julklappar och att varannan kan tänka sig att göra det i år. Samtidigt har besöken på Röda Korsets mötesplatser ökat med 35% under 2009. Orsakerna bedöms vara ökad medkänsla för dem som har det svårt och ett större miljömedvetande. Läs rapport och pressmeddelande här.

I fredags eftermiddag bestämdes det att vi var välkomna att tipsa om second hand-klappar i söndagens Nyhetsmorgon. Så jag ägnade fredag kväll åt att leta rätt på bra second hand-proffs. På Twitter fick jag tips om fantastiska Lisa Dalenius som visade sig inte bara vara proffs på begagnat, hon besitter också en charm som går genom rutan (se klippen nedan).

I går lördag mötte jag och min son upp Lisa på Röda Korset för att hitta bra exempel på begagnade klappar. Det tog två timmar och 480 kronor innan vi plockat ihop en bra stomme, vi ville exemplifiera utifrån olika teman. Sällskapsspel, böcker, sportprylar, hemelektronik, gör-det-själv och kläder. För att göra det ännu tydligare plockade vi med oss saker hemifrån. Det är också anledningen till att en av våra fina gamla högtalare syntes i rutan i morse. (Men bara en, för sladdarna sitter fastnaglade i väggen och jag fick knipsa en sladd för att ens få med den).

Totalt hade vi med oss fem kassar till studion i morse och nästan allt var med i rutan. Jag är extra svag för Lisas tranor och vårt tips om att köpa klassiska julklappar för en tiondel av originalpriset. Sällskapsspelen kostade 30 kronor och de inbundna deckarna, kittyböckerna och vampyrlitten 10 kr styck. De oanvända skridskorna i storlek 33 kostade 40 kronor.

Om du vill bidra till Röda Korsets sociala arbete utan att köpa begagnat – köp ett digitalt gåvobevis för 100 kronor och ge bort till en vän. Röda Korsets julkampanj syftar till att bekämpa ofrivillig ensamhet och utanförskap i Sverige.

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Hjälp andra med dina julklappar

  1. elisabeth skriver:

    bra jobbat! vi satt hemma o funderade på om hon tjejen jobbade för röda korset eller om hon var en pr-person.
    väldigt bra inslag och jag blev väldigt inspirerad. nu är jag dock klar med alla julklappar men jag kan verkligen tänka mig att köpa såna där fina bokpaket i typ gåbortpresent.

  2. clara skriver:

    Jag såg inslaget och blev peppad! Bra jobbat!

Kommentera