Popjunkien

Mina sommarjobb

Aftonbladet Kultur bloggar om sina tidigare sommarjobb. Roligt!

Funderar över mina egna sommarjobbsminnen och det här är min sommarjobbskarriär:

ca 10-ca 14 år. Plocka flyghavre. Min pappa är ju lantbrukare och det här upplevde jag som guds straff till alla bonnungar. Att mitt under sommarlovet, i stekhet sol, tvingas gå fram och tillbaka på leriga fält och leta fiender. Proceduren är enkel: man hukar sig ner på knä och kisar över nejden, om det finns flyghavre sticker de upp huvudet längre än övrig säd. Vips ner i stora papperssäcken.

Undrar om de bortskämda åttitalisterna och nittiotalisterna också tvingas plocka flyghavre eller tog det oskicket slut när föräldrarna började curla?

13 år. Två veckor på cykelverkstad i Torshälla. Jag minns nästan ingenting.

15-20 år. Jag började tidigt jobba extra i städningen på ett hotell. Sen avancerade jag och jobbade periodvis med det mesta: frukost, reception, nattreception, ekonomisysslor. Väldigt karaktärsdanande att lära sig relationen mellan arbetande timmar och inkommande pengar. Och att man i bland måste försaka roliga grejer för att kliva upp kl 06.00. Jag önskar verkligen att jag hade haft en blogg då, för GUD vilka historier jag har från den tiden. Allt från en galen VD till märkliga gäster och så lite personaldramatik däremellan.

20-23 år. Jobbade jag heltid med lite andra grejer. Inget rent sommarjobb.

23 år. När jag pluggade på högskolan jobbade jag extra som personlig assistent. På sommarlovet, när alla pluggkompisar åkt hem, jobbade jag dag och natt hos den här personen som ännu är mig otroligt kär. Precis som det tidigare jobbet väldigt karaktärsdanande. Jag tänker ofta på saker jag var med om och lärdomar jag fick. Ett av mina bästa jobb.

24 år. Jag hade bara pluggat ett år när jag fick chansen att jobba extra på en pr-byrå. Jag velade (faktiskt) en stund – skulle man plugga klart eller hoppa på ett jobb? Med facit i hand gjorde jag ju rätt – jobbade på dagarna och pluggade vid sidan av. Så blev jag klar tidigt och kom in i arbetslivet tidigare än jag hade kunnat hoppas.

Sen dess har jag bara haft ”riktiga jobb” – inga sommarjobb.

Vad har ni jobbat med om somrarna?

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Mina sommarjobb

 1. Aino skriver:

  Mycket att fylla på i din CV…

 2. Anna skriver:

  mycket: på dagis, det var ju lätt det softaste! städat räddningstjänstens övningsfält, lätt det skitigaste! som livräddare unde h99 utställningen, bästa jobbet hittills med både en riktigt bra utbildning och sedan många veckors jobb där jag bland annat satt i ett livräddartorn baywathchstyle :D sedan skaffade jag mig fast jobb, men när jag pluggade hade jag ett sommarvik som brandman mellan termin tre och fyra, och jag har extrajobbat på stadium under hela stuidetiden. men nu är det fast jobb som gäller, med en massa bra erfarenheter i bagaget.

 3. Rebecca (admin) skriver:

  Aino: ja jag brukar ofta trycka på min erfarenhet från de sörmländska sädesfälten när jag söker jobb nästan 20 år senare :D

  Anna: sprang ni i slowmotion också?!

 4. Gabbe skriver:

  Vill minnas att jag åttitalist till trots också plockat en del flyghavre i mina dagar. Haha!

Kommentera