Popjunkien

Team Ebba (uppdaterad)

I debatten mellan Ebba von Sydow och Linda Skugge (läs dagens Expressen) så är jag definitivt Team Ebba. Mediemorsorna har inte ensamrätt på att gnälla och det är väl självklart att det finns andra stressmoment i kvinnors vardag än att få ihop småbarnsåren.

Ebba ger sakligt svar på tal och är bra mycket artigare än hon borde vara. För följande tre saker brukar jag alltid tänka på när Linda Skugge gnäller.

1. Barn är självvalt.
Att ha många snoriga barn hemma samtidigt är ett val, ett rätt själviskt sådant dessutom. Skaffar man barn får man också stå sitt kast. Det här är en av anledningarna till att jag än så länge nöjer mig väldigt mycket med bara ett. Jag, som ändå inte är den hemmafjättrade mamman, tycker det är jättesvårt att fortsätta ha ett intressant egenliv samtidigt som man har barn.

Det vanligaste motargumentet brukar vara att ”när man blir förälder måste man sätta barnen i första rummet”. Vilket jag alltid gör. Men för barnet ska må bra måste mamman och pappan också få göra det. Och då måste man faktiskt få lämna ketchupkladd och söndertrampade legobitar ibland.

2. Att jobba med media är inte det enda sättet att jobba.
Skugge dömer ut von Sydow som förebild med ett Varför väljer man en ung brud utan barn och som inte lever i verkligheten? Vi kan inte relatera till Ebba nånstans. I stället vill hon se Katerina Janouch som förespråkare. Japp, en annan journalist och författare.

Jag är ledsen Linda, men den genomsnittliga mamman kan inte relatera till vare sig Katerina Janouch eller dig själv. En vanlig mamma, som inte jobbar som skribent, kan inte göra sitt jobb vid middagsbordet medan ungarna käkar. Jag dömer inte ut mediemamman, Janouch och Skugge är förebilder inte minst för mig själv, men det är så ytterst få som kan jobba på det sättet de (och i viss mån jag själv) gör.

Och när det kommer till förebilder behöver åtminstone jag flera olika typer. När det gäller föräldraskap tittar jag bra mycket hellre på min egen familj, min fantastiske man eller min kompis K som just fick sitt fjärde barn. Än på Linda Skugge som gnäller om att hon jobbar 365 dagar om året och hur hon gör det på bekostnad på umgängestiden med barnen.

I yrkeslivet har jag flera coola, driftiga tjejer att se upp till och där är Ebba von Sydow definitivt en. Så om en organisation vill använda henne som förebild har de träffat rätt i åtminstone ett fall.

3. Var fan är papporna?
Varför var Linda Skugge tvungen att trippelnatta alla ungarna när hon hade bebis? Kunde inte pappa Skugge ta nattningen av storbarnen när hon ammade? Kan inte han storhandla när hon tar hand om ”huset, tomten, bilen, allt”?

Jag tror att mediemammorna gapar så högt om det här för att de valt slackerpappor till sina barn. Men i stället för att tala ut om jämställdheten i det egna hemmet väljer de offentliga utspel. ”Lex Bitterfittan” om ni så vill.

Dela: Facebook  Twitter 

15 kommentarer till Team Ebba (uppdaterad)

 1. Ann-Charlotte skriver:

  Mycket bra skrivet!

  Jag reagerade på Skugges uppenbara brist på empati för att folk faktiskt kan ha _andra_ problem än småbarnsproblem. Hon får det att låta som att det enda som man får gnälla över, för det är ett riktigt och värdigt problem, är hur man ska få ihop det här med att ta hand om ungarna. Väldigt trångsynt.

  Och precis, hon har ju själv valt att skaffa barn. Stå för det då och sluta gnälla konstant, ta hjälp av karln.

 2. Bra skrivet! Jag tycker också Ebba var alldeles för snäll och artig mot Linda, som uppenbarligen (igen) är ute efter att provocera.

 3. Anna S skriver:

  Bra skrivet jag håller med!

 4. Agent586 skriver:

  Borde inte Linda bli arg på sina barns pappa istället för andra oskyldiga? det låter ju alltid som om hon får rodda allt själv hemma.

 5. hedwig skriver:

  Jag ansluter mig också till Team Ebba! Har förresten hört att Skugge skilt sig. Nån som vet om det stämmer?

 6. clara skriver:

  Jag håller med dig, det är tröttsamt att om och om igen få höra hur otroligt jobbigt det är att arbeta så mycket och ta hand om barn samtidigt, bla bla bla hon skriver krönikor medan hon bajsar och ammar…
  Exakt – var e farsan?

 7. Rebecca (admin) skriver:

  tack för kommentarer finingar.

  hedwig: jag vet faktiskt inte och jag spekulerar ogärna i det. Tycker det är ngt för privat även för den här debatten.

 8. Jenny skriver:

  Jag håller med dig och alla ovan, mycket bra skrivet!

 9. Johan skriver:

  Jag har ofta gillat saker som Skugge skrivit och ofta ogillat saker som Skugge skrivit men jag har nästan alltid stört mig på en viss självgodhet, både när hon var ung slåpåalltochallatjej och nu när hon är 35-årig vetabästomalltkvinna. Förut var hon i alla fall rolig, när var hon det senast? Man tycker att mognad och ödmjukhet borde komma med åren, men… jag vet inte.

  Nåja, väldigt bra skrivet Rebecca, heja dig.

 10. Hanna skriver:

  Älskar när du är så här vass, så himla huvudet på spiken.

 11. anna skriver:

  jag har inte ens följt debatten-eller vetat om att det existerade en- men väl skrivet!!! hurra för dej!

 12. annalin skriver:

  Jag håller särskilt med om din punkt 2. Fast jag tar åt mig av vad LS skriver. Typ ”för att kunna välja måste jag först nå dit”.

  Skrev årets hittills längsta bloggpost om just detta.
  http://annasoundtrack.blogspot.com/2009/02/vi-som-inte-ens-kan-valja-sida-i.html

 13. Kicki Norman skriver:

  Genialt. Genialt. Kärlek till dig.

 14. S skriver:

  SÅ bra skrivet!

 15. Elin skriver:

  Instämmer med allt, bra skrivet! Personligen har jag alltid tyckt att Skugge verkar helt fri från de grundläggande mänskliga egenskaperna. Hennes brist på empati är anmärkningsvärd. Inget annat sätt än hennes eget är acceptabelt.
  Ingen annan som får psyko-vibbar? Förvånas över att hon tillåts utrymme i media överhuvudtaget.
  Go Ebba!

Kommentera