Popjunkien

Vi som aldrig sa FRA

Stora Bloggpriset i måndags alltså. För mig personligen en blandning av två helt olika bloggvärldar. För det här var kvällen då de blondaste modebloggarna fick samsas med de gråaste sossebloggarna. På de förstas bekostnad. Underbara Clara skrev här om mobbingfasoner på Veckorevyns ungdomliga Blog Awards. Det visar sig att på Stora Bloggpriset, där medelåldern låg omkring 40 eller så, tisseltasslades det minst lika mycket. Ett faktum jag gärna vill att ni har med er när det ska pratas om ungas nätmobbning. De nätvuxna kan vara minst lika elaka de.

Under kvällen presenterades den ena bloggvinnaren efter den andra. Folkmassan jublade och en herre som stod långt fram började skandera bloggarnas namn. När Elin Kling, den enda därinne som tjänar hundratusentals kronor på sin blogg per månad, vann i kategorin modeblogg så tystnade talkören plötsligt. När Stora Bloggprisets största bloggare stod på scen blev det i stället väldigt viktigt att markera att Elin Kling minsann står för yta. Den grå bloggmobben pratade, skrattade och pekade, i stället för att lyssna.

Det var inte bättre på scen. Medan den i övrigt proffsiga konferencieren Jenny Östergren tidigare under kvällen ställt insatta och viktiga frågor till vinnarna fick Elin Kling så klart bara prata kläder. Och blev uppmanad att gömma BH:n. Den grå bloggmassan på golvet skrattade.

Jag hade gärna hört Elin själv berätta om hur hon jobbat målmedvetet för att komma dit hon är, lite tips om hur man kan göra business av sin blogg. För det är väldigt tydligt att Elin Kling är så mycket mer än bara kläder, annars hade hon inte haft en av de mest populära bloggarna.

Den konstiga blandningen av två världar kulminerade i att Jan Helin och Kalle Ljungkvist från Aftonbladet delade ut ett hederspris till en FRA-blogg. Den grå bloggmassan kissade nästan på sig av glädje och ropade och tjimmade. Själv kände jag… ingenting. Jag bryr mig väldigt lite om FRA, jag har aldrig läst bloggen och jag tycker heller inte att det är så märkvärdigt. Jag tyckte tvärtom att det var väldigt väntat och nästan fegt populistiskt av Aftonbladet att göra en sådan fråga till ett hederspris. Kan man inte någon gång se bortom politiken när man väljer viktiga bloggar?

Däremot tycker jag det är intressant att bli uppmärksammad på nya bloggar. Som de som vann i teknikkategorin. Jag hade aldrig hört talas om den men de hade en fascinerande story. De lever tydligen på att blogga om photoshop. Minst lika intressant som att Elin Kling lever på att blogga om mode. Men jag hävdar alltså att de två vinnarna inte fick likvärdiga mottaganden i lokalen.

Men nu ska jag inte fastna i en massa gnäll. Den största behållningen av kvällen var att den var kul! Det var fantastiskt fint ordnat av Aftonbladet och det var framför allt generöst med ett ordentligt mål mat och tre drinkbiljetter var. Jag minns när vi ordnade Bloggforum för fyra (?) år sedan och vi knappt kunde tigga till oss någon spons alls. Det är också tydligt att Aftonbladet är en av få spelare som kan samla så vitt skilda typer av bloggare i ett och samma event. Behövligt tycker jag som den blog lover jag är. Hela galan var för övrigt lite som tidningen är själv: lite folklig, lite snaskigt nöje, lite LO.

Apropå Bloggforum så var det väldigt trevligt att få återse en massa gamla blogglegendarer live. Som Stationsvakt och Gudmundson och så delar ur Weird Science-gänget. Dock var inte legendarlegendaren Kjell där. Men det var Extra Allt-Jonas! Och ”gamla” modebloggar som Miashopping. Karolina Lassbo som inte är någon modeblogg men definitivt var föregångaren till dagens glammobloggar.

Fick också hänga med lite nyare bloggbekantskaper som Kenza, Malin och Niklas. Och Bokhora vann och bästa Jossi förde som vanligt så fin talan. Rolig segerintervju och fin artikel efter det.

Dela: Facebook  Twitter 

6 kommentarer till Vi som aldrig sa FRA

 1. Johnny skriver:

  Det var kul att återse dig igen. Du verkade vara så glad (alltså inte bara över att få återse mig, utan rent allmänt). :-)

 2. Malin skriver:

  Haha, noterade rubriken nu! Dör en smula av skratt!

 3. Andreas skriver:

  Intressant inlägg. Jag som trodde det där beteende var slut på.

 4. Agent586 skriver:

  Fantatisk rubrik och tänkvärd analys av eventet. och så känner jag lite sorg över att du inte var nominerad!

 5. Rebecca (admin) skriver:

  Johnny: vilken fin iakttagelse för jag ÄR ju så himla glad nuförtin. På ett gladhetsindex definitivt gladare nu än 04/05 eller när vi nu sågs senast. 2009 har stor gladpotential (särskilt efter att jag inledde året med ett Johnny-möte ;)

  Ni andra: tack för kommentarer!

 6. Karolina Lassbo skriver:

  Tack själv, det var skoj att återse någon veteran som faktiskt var med i den svenska bloggens begynnelse och på Bloggforum 2005!

Kommentera