Popjunkien

Fahl 1 – Skugge 0

I morse skrattade jag högt åt Hanna Fahls avslutning på sin krönika: nästa år kanske Leif Pagrotsky får Stora Journalistpriset för sina statusuppdateringar på Facebook. Så kul! Detta apropå att journalister prisas för att de sent upptäcker/använder nya medier.

Sen såg jag i readern att Skugge tagit åt sig av just detta. För att ge tillbaka på Fahl fräser hon att hon minsann visst hade koll på bloggar tidigt, men att hon väntade på att få betalt för att blogga. Hon frågar Fahl: ”hur många får 40 000 i månaden för att blogga?”

Svaret är för det första: förmodligen ganska många. För det andra så har vi ju verkligen fått se att betalbloggande inte direkt är lika med kvalitetsinnehåll. Om man nu ska prata om rätten till stora journalistpris menar jag.

Jag vill avsluta med att länka till den här gamla favoritkrönikan signerad Kjell Häglund.

Dela: Facebook  Twitter 

9 kommentarer till Fahl 1 – Skugge 0

 1. D.D. skriver:

  40 000 i månaden för att hårdblogga är väl inget. Själv är jag mest irriterad över att Skuggan tar den cashen i utbyte mot reklam, vilket har varit rätt galet tydligt i hennes skrivande på senare tid.

  Åh, jag minns Linda på den tiden hon var oköpt och indie. Jag älskade henne, faktiskt. Det var tider. Hon minns det nog däremot inte själv, efter ett par Total Recall-behandlingar ute i företagar-Sollentuna.

 2. annalin skriver:

  ”…Sen såg jag i readern att Skugge…”
  Pliz Rebecca kan inte du berätta hur du får in särskilda Amelia-bloggar (eller expressen eller veckorevyn osv) i Google Readern?
  Om jag lägger in dem kommer ALLA deras uppdateringar upp hela tiden. Jag vill bara ha enstaka. Det går inte med Grossesan heller, btw.

  hälsn Anna

 3. Erik skriver:

  Rolig krönika, absolut. Men är inte argumenten lite tröttsamma? Det är tråkigt att de traditionella medierna inte är så nere med nya medier som PSL-redaktionen, men de försöker i alla fall förstå. Det är onödigt, att som Hanna Fahl sätta ner en kil mellan generationerna, framförallt när viljan till förståelse finns där. Jag tycker det är modigt och bra att ge Strages Youtube-lekande stora journalistpriset.

 4. Rebecca (admin) skriver:

  D.D. kan inte annat än hålla med. Samtidigt som det är… gulligt (?) på något vis hur hon tagit sig an det här företagandet med hull och hår. ”jag är bizniz” etc.

  Anna: jag förstår inte riktigt frågan men när det gäller Skugge använder jag den här RSS-länken http://amelia.se//blogg/linda-skugge/rss.xml
  Vilken använder du?

  Men det är ett riktigt dåligt exempel för a) precis som nästan alla andra mediesajter publicerar de bara rubriken och inte hela inlägget. b) just Skugges inlägg publiceras alltid två gånger i readern. Frustrerande!

  Sandra: skumt! samma ju!

  Erik: mja, är det en generationsfråga egentligen? Jag håller inte med om att det skulle vara modigt att prisa Strage, däremot är det extremt tröttsamt i längden att som Fahl här eller som många argbloggare driva frågan om gammelmedia vs nya medier så raljant. Sånt himla gnäll hela tiden!

 5. annalin skriver:

  Aha…jag har alltid bara lagt in själva bloggadressen (Den fullständiga alltså), inte med rss på slutet. Men nu tycktes det funka.

  Fattar inte ändå, precis som du skrev, varför inlägg från just mediesajter som Metro osv inte visas i sin helhet utan bara rubrik och den första meningen.
  Då måste man ju ändå klicka vidare till en annan sajt!
  Och är du säker på, som du sa till mig nån gång, att bloggen inte får något klick (alltså blir räknad i sidvisning) om man BARA läser i Google readern?

  Tack för svaret!!!

 6. Rebecca (admin) skriver:

  du kan alltid hämta den korrekta RSS-länken i varje blogg, ifall den inte är generisk och dyker upp själv. Det är ju nästan bara blogspot-bloggar (syster till Goggle ju) som dyker upp utan problem.

  Och det handlar ju om att mediesajterna tjänar pengar på sin trafik och att varje enskilt klick då blir jätteviktigt. Men jag tror att effekten blir precis tvärtom, vem ORKAR hålla på och klicka sig in på exakt varenda blogg liksom? Lilla Gummorna bloggade om precis detta häromdagen btw: http://www.lillagumman.se/?p=2618

  Och RSS-läsarläsningen räknas inte som enskilda besök, däremot kan man se hur många som följer bloggen i varje läsare. Din blogg har t ex 5 st i Google Reader. Bloglines har jag inte kollat och Bloggkoll – alla modebloggars favorit – finns ju också. Där har exempelvis Kenza 10 000 followers och jag typ, 12 haha?

 7. Rebecca (admin) skriver:

  aha, nu såg jag att du är där och pratar med, och att den här lilla bloggen omtalas.

  Jag vet inte annat än att jag har sett till att göra hela flödet tillgängligt, det måste fallera någon annanstans.

 8. annalin skriver:

  Ja precis, jag fick t.o.m lära någon annan hur man läser hela din blogg i readern, det kändes bra!!!
  :-D

Kommentera