Popjunkien

Fejkad matlyx

Det är dags att någon talar ur skägget när det gäller den hemska ”förfining” som pågår matsammanhang. Folk slänger sig allt mer med olika innovativa påhitt som ska ses som lite lyxigare och lite dyrare. Tre exempel på saker som jag personligen avskyr.

1) Lantchips i stället för vanliga fulchips. Man brukar kunna lita på chipsutbudet i London men plötsligt hade alla pubar och olika mackställen chips vassa som rakblad i stället för en räfflad lättuggad variant. Det kommer ta mig en vecka för min gom att återhämta sig från detta otyg. ”Chips” som bara smakar olja och konstiga kryddor och som sagt: river i gommen. Är det mat? Sånt som hackar sönder ens inre? Nej just.

2) Fruktkött i apelsinjuicen. Nu dricker jag extremt sällan apelsinjuice men när jag gör det är det för att jag vill släcka törsten. Inte bli a) mätt eller b) behöva peta små bitar materia mellan tänderna. Vätska är vätska och mat är mat. I vilka andra sammanhang skulle man få för sig att blanda de två? Pyttipanna i mellanmjölken? Nej just.

3) Färska champinjoner på pizza. Hela grejen med att äta pizza är ju att man vill ha en saftig gegga av olika ingredienser. Inte de snustorra pappersbitar som pizzerior faktiskt brukar skryta med att de använder. När champinjoner på burk är det bästa som hänt världen sedan skivat bröd. Min närmsta pizzeria har faktiskt insett sitt misstag och gått tillbaka till burkisar efter att ha testat de smaklösa grå grejerna ett tag. Just därför beställer jag alltid min Capricciosa med extra champinjoner. För att tacka dem från djupet av mitt hjärta.

Dela: Facebook  Twitter 

13 kommentarer till Fejkad matlyx

 1. oooh. jag tror att det här är första gången jag inte håller med dig (:

  mandelpotatischipsen som ibland går att hitta i svenska butiker är bland det bästa som finns i chipsväg, och näst bäst är just lantchips.

  men de är inte bra som svull-chips, det kan jag hålla med om.

  (förresten så ser jag att det precis slunkit igenom tre spamkommentarer på raken. kör du inte akismet eller har jag bara tur med färre spambottar?)

 2. Johanna skriver:

  Väl rutet! I synnerhet angående burkchampinjoner. Det är ju LJUVLIGT. Helst hela burkchampinjoner. Cravings!

  Ska skicka dig en plugin för att råda bot på spammet f ö.

 3. Sandrina skriver:

  Tack Rebecca, äntligen någon som vågar säga som det är!
  Lantchips är jättegott men vid sällsynta tillfällen och ja, de river sönder hela ens gom. Färska champinjoner ger mig inget på pizza. Jag vill ha burkchampinjoer! Så det så!

 4. Astrid skriver:

  Ja fy fan, det är ständigt bråk i vårt hushåll om detta. Min kille vill ha lantchips med dipp (blä och blä) och jag vill ha sunkchips. Gärna Pringles som är obehagligt milt och gott. Det går inte att riva upp gommen på dem!

  Och champinjoner: I hear ya. Jag för-steker alltid champinjoner i salt och peppar innan jag har dem på något. Så mycket godare!

  Jag tycker enorma bullar (som på Saturnus) också är fake-matlyx. Åt en idag och den var snustorr och enorm och jag blev trött och tog med den hem, men vet redan att jag inte kommer äta den. Helt hopplös.

 5. Rebecca (admin) skriver:

  love you guys, för att ni är så engagerade i detta viktiga upprop :)

  Micke: chips som inte är svullchips, hur tänkte du då? ;)

  och ja, det är extremt förargligt den här spamskiten som dykt upp senaste månaden. Måste uppgradera hela alltet tror jag, men ooorka/hinna.

  Astrid: så sant ang bullarna! Också på listan är fejklyxigt bröd när caféer gör mackor, t ex baguette.

 6. Astrid skriver:

  JA! Och baguetter + alla sorters ”lyx”bröd är de ultimata riva-upp-gommen-bovarna.

  Också fejklyxigt angående smörgåsar: Att lägga i så mycket fyllning att brödet bara blir dekorativt, och man måste kladda och ta ut grejer innan mackan går att lyfta upp och äta på/skära igenom.

 7. @rebecca: ahem. jag vet inte vad som tog mig där. chips som inte är svullchips är som … jake som inte är snygg-jake. sorry, my bad (:

  när det gäller uppdateringar: om du uppgraderar till 2.6 så behöver du aldrig mer hålla på och manuellt ladda hem plugins som akismet. det enda som krävs är att du med jämna mellanrum kollar på plugins-sidan och klickar på ”update plugin” där det kommit nya versioner. busenkel plugin-uppdatering, bara den är värd uppgraderingen.

  sen är bildhanteringen bättre också. och administrationsgränssnittet!

 8. Thoia skriver:

  Oj, jag tycker precis tvärtom på alla punkter. Tycker sunkchips, burkchampisar och vattnig juice bara visar på low class och dålig smak. Bra råvaror är ju A och O. Juice kommer från frukt som bekant har fruktkött som följer med när man pressar ut juicen, även om man idag lätt kan tro att juice är något som tillverkar artificiellt i fabrik. Brämhults är oslagbar.
  Och varför hänfalla till konserverad mat när det finns färsk? Lever vi på fältet under 30-åriga kriget?

 9. enioreh skriver:

  1) lantchipsen håller jag delvis med om, men det finns faktiskt riktigt goda sk lantchips liksom det finns väldigt äckliga vanliga chips. Beror helt och hållet på märket, vilket man upptäcker om man orkar testa lite olika sorter. ;)

  2) fruktkött är gott i juice!

  3) burkchampinjoner är VIDRIGA.. Man tror knappt att det är riktig svamp. Använder man champinjoner på burk, så är det automatiskt ”billighetspizza”.

 10. enioreh skriver:

  Angående att vanliga chips inte kan riva upp gommen; hur äter ni chips? Smular ni sönder dem först eller blöter upp dem med dipp helt och hållet? Kanske bådeoch?

 11. Astrid skriver:

  Men vanliga chips har ju inte sådana där sylvassa rakbladsskalkanter. Jag har aldrig rivit mig på vanliga chips!

 12. stina skriver:

  Haha, åååh, vad jag inte håller med dig. Love fruktkött och får jag inte färska champisar på pizzan blir jag sur.

 13. Caroline Hainer skriver:

  Jag uppskattar – mer än jag kan uttrycka på detta vis – verkligen själva formuleringen, den HEMSKA MATFÖRFININGEN.

  Jag säger som Rousseau eller Voltaire eller whoever att jag kanske inte delar din åsikt men jag slåss för din rätt att framföra den.

  Din bundsförvant,
  Caroline

Kommentera