Popjunkien

Dance like someone’s watching, please

En av de pinsammaste grejerna jag vet på tv och film är när fiktiva personer ska gå på fiktiva fester med dans. Där ett gäng statister står i bakgrunden och ”dansar” eller minglar med drinkar i händerna. Det lyser alltid igenom att det är fejk och det är alltid samma saker som avslöjar:

 1. Det dansas styltigt och överdrivet. Benen lyfts som i galopp, samtidigt som armarna svänger som om det vankades stavgång. Som om överdrivet vevande med lemmar gör det mer autentiskt!
 2. Dansgolvet är aldrig realistiskt fyllt med folk. Antingen för många, för få eller för konstigt grupperat.
 3. De spelar alltid fel och otidsenlig klubbmusik, oftast ett monotont beat för att riktigt överdriva hur ”det är på klubbar”. Jag utgår från att det handlar om rättigheter till musiken – det blir för dyrt (och tidstypiskt) att spela riktiga hits.
 4. Dessutom är musiken alltid sjukt låg för att dialogen ska höras. Så klart! Men det är ju ännu värre – styltig dans till samtalslåg musik.
 5. Det är över huvud taget rätt mycket pappadans över statistdansen.

Jag börjar med ett övertydligt exempel som dessutom sätter dansen i fokus. Här ser vi exakt alla ingredienser i pinsam sitcomdans. Monica och Ross gör sin routine i Vänner, kolla alla statister i bakgrunden, lyssna på samtalstonen. Alla i bakgrunden verkar dessutom dansa i slow motion. Kolla på Youtube.

Nattklubben Peach Pit After Dark i Beverly Hills 90210 stod värd för många töntiga dansscener. Den här youtubade jag fram just nu och är sevärd av flera anledningar. Flaming Lips uppträder! Steve erkänner att han aldrig varit ett fan av alternativ rock! Kolla ca 2.04 in i klippet när huvudpersonerna pratar om Donna, KOLLA alla statister bakom som fejkdiggar genom att låta huvudet guppa upp och ner med stela leenden på sina ansikten. Kolla på Youtube.

I High Fidelity finns minst två scener som utspelar sig på klubb, bland annat scenen då de två huvudkaraktärerna möts. Han dj:ar, hon går fram och pratar i samtalston om att hon gillar musiken. Dansgolvet är bara sporadiskt fullt. Däremot är låten som spelas då inte helt orealistisk, vet inte på rak arm vilken det är.

Jag har inga fler exempel på rak arm men lovar att fortsätta spana. Det här är ju trots allt något som man ser ofta. Kom gärna med fler exempel!

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Dance like someone’s watching, please

 1. Lidbom skriver:

  Toppenlista! Jag har för mig att även TV4-blockbustern Tre Kronor innehöll många genom-genanta dansscener. Där var puben/klubben dessutom alltid välupplyst (Ikea-sponsrat?) och nymålat i ockra-struktur.

 2. Hanna skriver:

  Popjunkien at it’s best (vet inte om man kan säga så men du fattar väl).

  (som url höll jag på att skriva lösen till min mail, ha ha)

 3. anna skriver:

  vilken bra genomgång :)

  En anledning till att det ser så styltigt ut när statister dansar, är att man spelar in scenen utan musik och den läggs sedan på i efterhand. Statisterna dansar alltså inte till musik. Om man vill se ett exempel på detta kan man titta på slutet av ”10 orsaker att hata dig” där de lagt till en massa blooperscener som utspelar sig på dansgolvet.

 4. Marcus skriver:

  Skulle just skriva i princip samma kommentar som anna med samma exempel …

 5. SW skriver:

  Haha, guld!

 6. Jonas skriver:

  Anna och Marcus har helt rätt. Den orealistiska dansen beror alltså på att man vid inspelning i första hand fokuserar på att fånga dialogen och inget annat. Ofta står de som är närmast kameran på en mjuk matta för att mikrofonen inte ska ta upp jobbigt fottrampande.

  Det måste ju kännas helt bisarrt att vara statist i såna lägen: ”Vad är det för tempo? Vad är det för typ av låt?” :)

 7. Rebecca (admin) skriver:

  älskar detta. Kommentarerna rules, jag lär mig så mycket!

Kommentera