Popjunkien

Ekosexuell

Kom på att om jag ska lansera termen exosexuell fullt ut måste jag ju blogga lite mer om det. Jag använder det i den intervju om bubbelvatten som Aftonbladet TV gjorde med mig igår men jag har inte sett om det kommit upp på webben än. Och nyss ringde Göteborgs-Posten också med vattenfrågor.

Ekosexuell (på engelska ecosexual) är alltså nästa steg efter metrosexualiteten (ett begrepp som väl ärligt talat är rätt gammalt nu). Det här är något vi diskuterade under vår konferens i New York då vi bland annat pratade med amerikanska pr-byråer om miljömedvetenhet. För om privatpersoner/konsumenter tidigare ville visa att det var viktigt att pyssla om sig själv är det nu ännu viktigare att påvisa att man pysslar om miljön. I efterspelet av Al Gores film ”En obekväm sanning” började fler och fler ifrågasätta ansträngningen på miljön och konsumenter tävlar nästan i vem som gör det bästa aktiva miljövalet. Några exempel:

 • Privatpersoner kan köpa utsläppsrätter för att döva sitt dåliga samvete över miljöpåverkan. Är t ex vanligt vid långresor – om du planerar en resa till Thailand kan du köpa utsläppsrätter för typ 500 spänn (motsvarande drygt två ton koldioxid) för att kompensera den energi som flyget förbrukar. Läs mer hos Naturskyddsföreningen.
 • Tygväskor i stället för engångspåsar när man shoppar. I sommar har Anya Hindmarchs ”I am not a plastic bag”-väska valsat runt i medier och modebloggar. Min favorit är den gröna ”Go green”-påse som är standard i Australien. ALLA har den, så även jag. Men sällan när jag shoppar tyvärr… hos oss lever den nu vidare som badkasse, fast igår bar min man den som handväska.
 • Bubbelvattnet dårå, som jag pratade lite om igår. I sanning kommer väl försäljningen påverkas marginellt i Sverige men det är ändå ett litet steg för den som vill förbättra sin egen miljöpåverkan genom att dricka kranvatten eller göra eget bubbelvatten med t ex Soda Stream. Plus att vi i Sverige kör den rätt ohygieniska varianten med påfyllning i gammal flaska i stället. Så en flaska buteljerat vatten lever nog längre i Sverige än i USA, och när den väl kasseras så lämnas den till återvinning i vårt pantsystem.
 • Trängselskatten? Nja, det handlar nog om ren och skär snålhet. Jag tror det är jobbigare för bil-Svensson att punga ut med engångsavgifter än att försura några sjöar med sitt utsläppande.
Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Ekosexuell

 1. Ulrika skriver:

  Kanske en dum fråga; jag hajar allt det miljömedvetna och så, men var kommer det sexuella in i bilden? Är det bara ett prefix för att göra det hela mer populisktisk/sexigt? Ett pop-begrepp, helt enkelt? Eller?

 2. Rebecca (admin) skriver:

  mja, det handlar som jag tolkar det om att man använder snygga ekoval för att göra hela sig själv lite mer attraktiv. Inte nödvändigtvis sexig, men i extremfallet finns till och med veganska dejtingsajter: http://veganpassions.com/.

  Så vitt jag kunnat hitta är ursprunget till ordet den här artikeln i San Fransisco magazine: http://www.sanfran.com/home/view_story/1454

 3. sodan skriver:

  jag ÄLSKAR de Go Green-påsarna. har hur många som helst. dessutom hade ju coles börjat med käcka lila och rosa när jag var därnere senast så nu har jag både gröna, lila (från Oz) och knallrosa (från sydafrika) i min samling. kanske ska komma ihåg att ta med dem nångång när jag handlar också. annars är de ju superba att packa i för daytrips. eller picknicks. de är ju helt förträffliga helt enkelt.

 4. Henrik skriver:

  Go Green-kassarna är fab. Jag lyckades till slut hitta en Coles (slutsålda på alla ställen jag hittade) innan jag skulle hem i våras och det gjorde det nästan värt flygbiljetten.

Kommentera